Komšić u centru rasprave u Evropskom parlamentu

Vijesti 22. nov 201817:33 > 18:53
REUTERS/Fedja Krvavac

Članovi Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta održali su u Briselu raspravu o dvije teme vezane za Bosnu i Hercegovinu. Na početku sjednice podnesen je izvještaj o posmatračkoj misiji Paralmenta koja je pratila nedavne izbore u našoj zemlji. Izvještaj posmatračke misije podnio je šef misije zastupnik Frank Engel.

Posmatračka misija je zabilježila brojne nepravilnost na izborima iako su istakli da je u tehničkom smislu izborni proces bio korektatn.

“Ljudi iz različitih dijelova društva su nam rekli da se pokušalo utjecati na glasače, da je taj utjecaj katkad uključivao i prijetnje”, kaže šef posmatrače misije Frank Engel.

Kada je u pitanju izborni proces, ali i stanje u Bosni i Hercegovini, stalni izvjestilac EP-a za BiH Cristian Dan Preda smatra da se već vide naznake budućeg političkog djelovanja.

“Koliko sam shvatio bivši hrvatski član Predsjedništva je posjetio Hrvatsku, Dodik je slavio sa kineskim i ruskim ambasadorom i to nam onda daje neku sliku o orijentacijama”, zaključuje Dan Preda.

Zastupnica iz Hrvatske Željana Zovko govoreći o izboru Željka Komšića u državno Predsjedništvo ponavlja već ranije iznesene tvrdnje o uticajima na birače.

“Imali smo gospodina Erdogana koji je provodio kampanju godinu dana prije izbora. Treba naglasiti da je Truska odigrala najveću ulogu u odabiru drugog člana Predsjedništva koji je predstavnik Hrvata. Islamska zajednica je dala naputak obiteljima za koga treba glasati za drugog člana Predsjedništva iz Federacije”, tvrdi Zovko.

Iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za N1 poručuju kako ovakve tvrdnje neće doprinijeti poboljšanju stanja i odnosa među narodima u BiH.

“Ovo je nastavak zlonamjerne kampanje koju vode neki politički centri iz susjedne Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine protiv Islamske zajednice kojima se Islamska zajednica optužuje za nešto za što nema nikakvih dokaza. To je uplitanje za interese jedne političke opcije, odnosno za jednog kandidata člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, ocjenjuje portparol Islamske zajednice u BiH, Muhamed Jusić.

Izvještaji ovog komiteta uskoro bi se trebali naći pred plenarnom sjednicom Evropskog parlamenta koji bi trebao donijeti konačnu rezoluciju o stanju u Bosni i Hercegovini, ali i preporukama za nastavak reformi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.