Bivši član Predsjedništva BiH o uklanjanju zastave RS

Vijesti 24. nov 201812:46 > 12:50
N1

Nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Živko Radišić kazao je da je uklanjanje zastave Republike Srpske ispred kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u zgradi Predsjedništva u Sarajevu "novi atak na srpski narod, RS, njenu samostalnost, suverenost i nezavisnost u okviru Bosne i Hercegovine".

Radišić, koji je bivši srpski član Predsjedništva BiH, rekao je Srni da se tu radi o “antiustavnom i nezakonitom činu”.

“To nikome nije trebalo, niti kome može koristiti. Zastave su znamenja država i naroda. Nikome nikada nisu smetale. Zastava Republike Srpske je ustavno utemeljena i u vezi sa njom postoji puni konsenzus i saglasnost, uključujući razne medijatore koji su tvorci Dejtonskog ustava i drugih događanja u BiH”, ocijenio je Radišić.

On je rekao da “uklanjanje zastave RS, nažalost, može biti početak neugodnih procesa koji ne trebaju nikome u BiH, a posebno u RS”.

“To je atak i uvreda Republici Srpskoj kao konstitutivnom elementu i entitetu u BiH. Podržavam Milorada Dodika u osudi takvog čina”, rekao je Radišić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je noćno uklanjanje zastave Republike Srpske ispred njegovog kabineta u zgradi Predsjedništva “nedopustivo i skandalozno i očigledno predstavlja pokušaj Šefika Džaferovića i Željka Komšića da mu pošalju poruku da tamo nema mjesta za Srbe”. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.