Darko Mrđa osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru

Vijesti 30. nov 201814:24 > 14:26
N1

Darko Mrđa osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina i ubistva više žrtava sa područja Prijedora. I Zoran Babić je osuđen na 15 godina zatvora, dok je Radenko Marinović oslobođen optužbi. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Optužnica je teretila optužene Darka Mrđu, Zorana Babića i Radenka Marinovića za počinjenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a) i k) istog člana, a sve u vezi sa članom 29., 53. i 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Pripadnici SIPA-e su po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, u februaru 2016. godine uhapsili trojicu osumnjičenih koji se terete za ratni zločin i ubistvo više žrtava sa područja Prijedora.

U predmetu Darko Mrđa i dr. 26. maja prošle godine Sud je donio rješenje kojim je razdvojen krivični postupak protiv optuženog Milana Gavrilovića, te će se u odnosu na ovog optuženog postupak voditi pod novim brojem predmeta, dok će se postupak protiv optuženih Darka Mrđe, Zorana Babića i Radenka Marinovića nastaviti voditi pod brojem S1 1 K 020819 16 Kri.

U optužnici se navodi da su: Darko Mrđa, u svojstvu rezervnog policajca – pripadnika Prvog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, Zoran Babić, u svojstvu rezervnog policajca – pripadnika Prvog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, Radenko Marinović, u svojstvu rezervnog policajca – pripadnika Drugog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor i Milan Gavrilović, u svojstvu policajca pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Prijedor u periodu od kraja aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine, znajući za takav napad i znajući da njihove radnje čine dio tog napada, počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi sa teritorija pod kontrolom vojske i policije Srpske republike BiH, a potom Republike Srpske, čineći to ubistvima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

Sud Bosne i Hercegovine je 17. maja 2016. godine potvrdio optužnicu kojom se optuženi Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović terete za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti u vezi sa članom 172. stav 1. i u vezi sa članom 180. stav 1. KZBiH.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 14. juna 2016. godine, pred Odjelom I za ratne zločine Suda, u predmetu Darko Mrđa i dr., optuženi Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović izjasnili se da nisu krivi za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 23. septembra 2016. godine. Postupak iznošenja završnih riječi je okončan.

Darko Mrđa je odležao 11 od 17 godina zatvora, na koliko je osuđen u Haškom sudu zbog zločina na Korićanskim stijenama. Godine 2013. vratio se u Prijedor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.