Žena koja je donijela glamur ratnom Sarajevu: Prkos i ponos

Vijesti 09. mar 201509:59 > 10:07
N1

Rijetko ko se ne sjeća fotografije iz opkoljenog Sarajeva koja je zadivila svijet, a na kojoj Meliha Varešanović besprijekornim izgledom prkosi ratu. Povodom 8. marta gošća Novog dana bila je upravo sarajevska Sophija Loren.

Zanimljivo da je fotografija krasila brojne svjetske časopise, poput Lifea i Sunday Timesa, a da se dugo o tome ništa nije znalo.

Fotografija je nastala 1994. godine, a nastala je s jednim velikim bolom kada je umrla moja mama. Fotografija je nastala slučajno na relaciji Dobrinja – Alipašino Polje, a napravio ju je sjajni fotograf. Ništa nisam znala, jer me to često pitaju je li bilo namješteno. Ja sam prošla taj dan tom rutom, kao i mnogo puta prije.”

Britanski fotoreporter Tom Stoddart, kasnije je priznao da se, kada je fotografija nastala, uplašio i potražio zaklon, dok je Meliha nastavila mirno i odvažno koračati.

Što se tiče ponosnog hoda to je nešto nasljedno. Ljudi mi kažu da ih podsjećam na svoju majku, svojim stavom i korakom.”

Jednom prilikom Varešanović je izjavila da nikada, u ratu, nije trčala, jer onima koji su gledali kroz snajper nije htjela dati do znanja da postoji strah.

Na svoj način sam željela da odagnam taj strah. To je bio poseban osjećaj prkosa, ponosa i inata.”

Na pitanje kako je u tako nehumanim uslovima, uspijevala izgledati bespijekorno gošća Novog dana je odgovorila: “Jaka volja i navika, želja da živim i lijepo izgledam. Bilo je teško, zna se šta rat donosi, nije bilo struje, vode, hrane, međutim ja sam se snalazila. Uvijek sam nastojala da imam zalihu šminke i štedila sam.”

Nedavno je magazin Cracked napravio listu pet fotopriča o “hrabrim ženama, buntovnicama u historiji”. Na listi se našla i Meliha Varešanović gdje je upoređena sa zanosnom Sophijom Loren, uz opis “žena koja je donijela glamur u ratnu zonu”.

To je divno čuti i ponosna sam na to. Čovjek ne može biti skroman.”

Za čuvenu fotografiju Meliha Varešanović dugo nije znala.

Stigao mi je paket sa odjećom žena iz Engleske za mene i u njemu je bio časopis Life. Na naslovnici časopisa je bila moja fotografija. To mi je bilo posebno zadovoljstvo. Tek 2012. godine uslijedio je susret.