Održan sastanak delegacija Naroda i pravde, A-SDA, NB-a i PDA

Vijesti 03. dec 201818:40 > 18:46
NB/Ilustracija

Lideri bloka političkih stranaka centra kojem pripadaju A-SDA, Nezavisni blok, PDA i domaćin sastanka, Narod i Pravda, sastali su se danas u Sarajevu te su potvrdili ranije dogovorene zaključke i stavove, saopćeno je iz stranke Narod i Pravda.

”Dok s jedne strane imate nacionalne stranke koje su dovele do trenutnog katastrofalnog općeg stanja u zemlji, s druge Bosanskohercegovački blok kojeg čine SDP, DF i Naša stranka, blok stranaka političkog centra nastupat će zajedno i ići će u smjeru brzog uspostavljanja efikasnih vlada na svim nivoima. Razgovori ovih stranaka i početak implementacije vlasti u kantonima i na nivou Federacije, zasad su potvrdili opredijeljenost da se prvenstveno sa BH blokom pokuša napraviti novi pristup i zaokret od dosadašnje etno-nacionalne i stranačke podjele našeg društva po svim šavovima”, saopćeno je iz Naroda i pravde.

”Nadalje, važno je naglasiti da iza ovog bloka političkih stranaka stoji oko 140.000 glasova, te će biti vrlo važan faktor u predstojećim procesima formiranja vlasti prvo na kantonalnim, zatim na federalnom i onda državnom nivou vlasti. Ovaj blok ostat će dosljedan zaštiti interese države, naroda i građana Bosne i Hercegovine, te u tom smislu predstavnici političkih stranaka insistirat će na što bržem uspostavljanju vlasti na svim razinama, sa kredibilnim, profesionalnim i stručnim ljudima kao i oslobađanju od straha i općeg lošeg stanja u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina.

Tokom današnjeg sastanka dat je poseban značaj i važnost u istrajnosti izmjene Izbornog zakona, naročito u odnosu na njegovu transparentnost, te insistiranje na poštivanju Ustava Federacije BiH kada je u pitanju odluka CIK-a o raspodjeli mandata u Domu naroda Federalnog parlamenta, te u slučaju suprotnog djelovanja članova CIK-a, predstavnici bloka ovih stranaka će poduzeti zakonske mjere i radnje za njihovu smjenu i krivičnu odgovornost. Lideri ovog bloka održat će narednih dana zvanične razgovore sa predstavnicima BH bloka”, saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.