Danas sjednica "Rod i prirodne katastrofe" u PSBiH

Vijesti 10. mar 201507:52 > 07:56
N1

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma parlamenta BiH danas će u Sarajevu održati tematsku sjednicu pod nazivom "Rod i prirodne katastrofe".

Cilj sjednice je predstavljanje aktivnosti institucija, nevladinih organizacija i drugih aktera na djelovanju u prirodnim katastrofama u rodnom kontekstu, sa posebnim akcentom na prošlogodišnje poplave u BiH.

Sjednicu će otvoriti predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Mirsad Isaković, direktor Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović Hadžiabdić i predstavnik Misije OEBS-a u BiH Aleksander Čuplygin.

Na početku sjednice biće upriličena svečana dodjela nagrada za doprinos ravnopravnosti polova za 2014. godinu, najavljeno je iz parlamenta BiH.

Na sjednicu su pozvane komisije za ravnopravnost polova Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, džender institucionalni mehanizmi na nivou BiH i entiteta, te predstavnici civilne zaštite, ministarstava bezbjednosti i odbrane, nevladinih i međunarodnih organizacija i ambasada u BiH.

Sjednica je organizovana uz podršku Agencije za ravnopravnost polova BiH i Misije OSCE-a u BiH.

Početak sjednice predviđen je za 10.30 časova, a izjave za medije u 11.00 sati.