Dan Preda: Nadam se da će BiH dobiti status kandidata slijedeće godine

Vijesti 20. dec 201814:25 > 14:28
N1

Status kandidata nije poklon institucija Europske Unije već nešto što se dobije zaslugom, rekao je član Europskog Parlamenta i izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu, Cristian Dan Preda, dodavši kako se nada da će BiH dobiti status kandidata slijedeće godine.

Govoreći za informativni portal European Western Balkans, Preda je rekao kako zemlja mora biti sposobna da pokaže kako je ozbiljna u namjeri da ispuni reforme koje vode do članstva.

Nažalost, to nije nešto što smo vidjeli u proteklih godinu i pol, period kada je tempo ispunjavanja reformi ozbiljno usporio”, rekao je Preda.

Odgovarajući na pitanje kada će nova Rezolucija Europskog Parlamenta o BiH biti usvojenja i da li je formiranje Zajedničkog BiH-EU parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje jedini zahtjev koji se stavlja pred bh. vlasti, naglasio je kako bi želio vidjeti znak da domaće vlasti žele raditi s Europskim Parlamenton na EU integracijama.

“Kao što znate, bh. strana se protivila usvajanju Pravilnika i pokušala je uvesti etničko glasanje u ovom zajedničkom parlamentarnom tijelu. Naravno, to je za nas bilo neprihvatljivo i, uprkos našim naporima da nađemo rješenje koje je u skladu sa EU zakonom, svi napori da se ovo pitanje riješi su propali,” kazao je.

Ovo nije beznačajna stvar već slučaj ignorisanja obaveza preuzetih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dodao je Preda.

Govoreći o postizbornom formiranju vlasti i pripremanju odgovora na Upitnik Europske Komisije, naglasio je kako su upravo to primjeri koji pokazuju kako su bh. vlasti sporije u poređenju s drugim zemljama u regiji te kako bi jedan jednostavniji sistem odlučivanja sigurno poboljšao situaciju.

Tokom intervjua Preda se osvrnuo i na činjenicu da Bosna i Hercegovina još uvijek nije implementirala odluku Eurpskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, ocjenjujući to kao “tužnu” činjenicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.