BiH i NATO: Jedan korak naprijed, dva nazad

Vijesti 20. dec 201817:15 > 20:49
N1

Nedavno načinjeni posljednji korak do aktivacije MAP-a ostao je upravo to. Neuspjelo je održavanje sjednice Komisije za NATO integracije Bosne i Hercegovine, koja je trebala raspravljati o Godišnjem nacionalnom programu, koji je preduslov za aktivaciju MAP-a. Sjednica neuspjela jer se nisu pojavili članovi komisije iz bh. entiteta Republika Srpska. Stoga će odluku o ovom pitanju, ali i o tome kada će plan biti poslan u Brisel morati donijeti Vijeće Ministara. Iz RS-a poruka da je vrijeme rada na MAP-u prošlost i da se taj proces zaustavlja.

Na sjednici komisije za NATO integracije trebalo da prisustvuje 20 članova, a bilo njih 11. Predsjedavajući komisije ne želi da špekuliše…

“Dopustite da na takva hipotetska pitanja ne odgovorim prosto iz razloga što, kao što sam vam rekao, neki članovi Povjerenstva za NATO integracijski proces su opravdali svoj nedolazak. Ja se ne bih bavio medijskim špekulacijama, vidjet ćemo šta će donijeti vrijeme pred nama”, kaže Josip Brkić, predsjedavajući Komisije za NATO integracije.

U Republici Srpskoj ne postoji želja da se BiH približava NATO-u, zbog toga i izostanak članova komisije iz RS. Ovakav razvoj situacije najavila je prošle sedmice entitetska predsjednica Željka Cvijanović.

“Mi ne podržavamo aktivaciju MAP-a i na taj način tražimo od ljudi koji sjede u Savjetu ministara ili će sjediti u narednom periodu u Savjetu ministara da provode bilo kakve aktivnosti u okviru Komisije koja se bavi ovim pitanjem i tražimo prosto od srpskih predstavnika, koji su zastupljeni u ovoj komisiji, da se ne bave tim pitanjem”, poručuje Cvijanović.

Iako je Ustavni sud RS Rezoluciju o neutralnosti proglasio neobaveznim i političkim aktom, SNSD-ov državni zastupnik Nebojša Radmanović je brani.

“Od prošle godine postoji Rezolucija Narodne Skupštine u kome se proglašava neutralnost vojna i obaveza svih izabranih je da na tome rade. Dakle, neće nastaviti rad ni na realizaciji mjera vezanih za MAP”, ističe Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Komandantica NATO Štaba u Sarajevu Marti J. Bissell nedavno je poručila kako je odluka o napredovanju u rukama Bosne i Hercegovine.

“Na Bosni i Hercegovini je da odluči koliko će joj trebati i koje će poteze vući u tom dijalogu. Većina ovih političkih diskusija su tipične za bilo koju zemlju u svijetu. Nema zemlje u kojoj svi imaju ista mišljenja, politike i vanjska politika se mijenjaju s vremenom”, poručuje Bissell.

Sličnu poruku, ali i podršku eventulanom nastavku rada na MAP-u i pridruživanju NATO-u dao je i zamjenik američkog državnog sekretara John J. Sullivan tokom posjete Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.