Prljav zrak u Sarajevu, Ilidža ''lider''

Vijesti 20. dec 201819:52 > 19:56
Anadolija

Sarajevo je i večeras grad prljavog zraka sudeći prema mjerenjima Udruženja Eko akcija. Nakon Sarajeva, slijede Zenica i Tuzla.

Najveća koncentracija prljavih, lebdećih čestica zabilježena je u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Lukavcu gdje je zagađenost iznosila od četiri do sedam puta više od propisanih iznosa.

U Sarajevu je najveće zagađenje na području opštine Ilidža gdje je trenutno koncentracija ( PM10) iznosi 596, zatim Otoka gdje je koncentracija ( PM10) 532 te Vijećnica sa 198 ( PM10).

Značajno povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari, odnosno indeks kvalitete zraka zabilježen je i u Zenici, najveća zagađenost je u Vranduku i trenutno iznosi ( PM10) 248 te centru grada sa ( PM10) 247 sa kvalitetom zraka 384 i u Tuzli gdje je u večernjim satima došlo do poboljšanja kvalitete zraka te trenutno na mjernom mjestu Bukinje iznosi ( PM2,5) 229.

Prema prognozama vremena u narednim danima očekuje se zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku i očekivana su svakodnevna prekoračenja propisanih vrijednosti u cijelom prostoru kotlinske i dolinske Bosne.

Iz Udruženja Eko akcija upozoravaju na ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Savjetuju da tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima koje bi morale ostati u zatvorenom, upozoravaju iz Eko akcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

N1