Jusić za N1: Nacrt godišnjeg plana poslat u Vijeće ministara

Vijesti 21. dec 201817:53 > 18:06
N1

Potpredsjednik Komisije za NATO integracije Sead Jusić je za N1 govorio o jučerašnjoj sjednici Komisije na kojoj je razmatran godišnji nacionalni program.

Mi smo imali jučer sjednicu, ali na toj sjednici smo trebali imati utvrđivanje konačnog prijedloga za Vijeće ministara BiH. Podsjetio bih, u biti, šta je godišnji nacionalni plan. To je jedan plan po odgovarajućem setu pitanja; politika, vojna odbrana, resursi, pravna pitanja. To je spisak reformi iz ovih pet oblasti. Taj spisak reformi, zemlja aspirant za članstvo u NATO-u radi po tom programu, to je godišnji program i on je nešto ubrzan nego ostali koje smo radili u protekle dvije godine“, kazao je Jusić.

“Mi smo pristupili izradi novog godišnjeg plana kako bi do eventualnog aktiviranja MAP-a imali to spremno. Napravili smo kvalitetne napretke u drugim oblastima, za razliku od onog što nismo uspjeli uraditi u području knjiženja vojne imovine”, dodao je.

Jusić kaže da je godišnji nacionalni plan već pripremljen.

Imali smo već pripremljen godišnji nacionalni plan, komisija je u Vijeće ministara proslijedila taj nacrt. Oni su tražili da se po tom nacrtu očituju sve relevantne institucije u zemlji“.

Komisija je sastavila sve ono što je došlo i taj dokument postoji. Jučer se nismo oko toga izjašnjavalo jer je to tehničko pitanje. Mi smo podržali predsjedavajućeg komisije, Brkića, da on taj dokument dostavi u VM BiH koje u biti usvaja dokument“, dodao je Jusić.

Dokument je poslat, danas je dostavljen na osnovu ove odluke. Danas je zaprimljen u Vijeću ministara. Sada Vijeće ministara će razmatrati naš godišnji nacionalni plan i kao takav ga proslijediti u NATO savez“, istakao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.