Vasković za N1: Policija je opkolila građane u hramu, to je najstrašnije

Vijesti 26. dec 201811:47 > 11:51
N1

Novinar Slobodan Vasković kazao je za N1 da se podrška Davoru Dragičeviću i Suzani Radanović nastavlja i u narednim danima. Dodao je da u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata policija nije opkolila građane u hramu, a to se, kazao je, sinoć dogodilo u Banjaluci.

Potcrtao je da značajan dio odgovornosti na stanje u Banjaluci snosi i međunarodna zajednica.

”Demonstracija tolike sile uopšte nije bila potrebna da bi se bilo ko uhapsio, pokazivanje mišića i bosanskohercegovačkoj i evropskoj javnosti. Što se tiče samog hapšenja, to je bilo očekivano i za to je znao i on, znao sam i ja, a znala je i Suzana. Ono što je zaista užasno  je da je toliki broj policajaca poslan na goloruki narod, na starce, djecu, mlade. Normalan, običan svijet koji nije imao namjeru da se obračunava. Vidjeli smo najbrutalnije scene, kako se premlaćuju narodni poslanici, aktivisti grupe Pravda za Davida. Samo iz jednog razloga – što traže da se riješi ubistvo mladića. Tužilaštvo to ne smije da učini po naredbi iz vrha policije. To je potvrdio indirektno i sam Želimir Lepir, glavni okružni tužilac koji je javno izjavio da ga je zvao Dragan Lukač i tražio da se što prije završi taj predmet”, rekao je Vasković

Na upit N1 da prokomentariše angažman međunarodne zajednice po ovom pitanju, Vasković je kazao bi međunarodnoj zajednici ”najbolje bilo da se nikako ne oglašavaju” poručivši im da napuste Bosnu i Hercegovinu ako neće raditi svoj posao.

”Nemojte mi spominjati međunarodnu spomenicu molim vas kao Boga, najbolje bi bilo da se oni ne oglašavaju nikako ili ako neće da rade svoj posao da napuste Bosnu i Hercegovinu, primarno mislim na OHR i Kancelariju Evropske unije. Oni su se kao navodno oglasili, a sve vrijeme su u određenoj vrsti koalicije s režimom Milorada Dodika. Danas imamo priliku da vidimo kako im MUP drži lekciju iako su jučer svi svojim očima mogli da vide kako se prebijaju ljudi i hapse lideri opozicije. Značajan dio odgovornosti snosi međunarodna zajednica. Njihove reakcije uopšte ne doživljavam ozbiljnim već ih vidim kao lažno stavljanje obloga narodu. Oni sve vrijeme prave pakt s režimima, oni da žele da djeluju i zaštite narod u BiH, itekako imaju alate za to. Oni ne reaguju i to što su oni jučer izjavili više shvatam kao licemjerstvo, a ne kao neku adekvatnu reakciju”, dodao je on.

Najavio je nastavak podrške porodici ubijenog mladića.

‘Očekujem da se protest i podrška Davoru Dragičeviću i njegovoj porodici, majci Suzani Radanović, nastavi i narednih dana. Mislim da se to više ne može zaustaviti, imamo jednu strašnu represiju nad građanima Banjaluke samo iz jednog razloga – da se ne bi riješilo ubistvo Davida Dragičevića. Ne postoji nijedan drugi način na onakvu brutalnu primjenu fizičke sile nad nekoliko stotina građana. Svi koji su to jučer gledali su imali priliku uvjeriti da je ta akcija pripremana dugo, a ono što je najstrašnije od svega, to je da je ta policija opkolila građane unutar hrama. To nije viđeno u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas”, rekao je on.

Podsjećamo, Dragičević je jučer uhapšen u Banjaluci, a na slobodu je pušten danas oko 11 sati. Osim njega, uhapšeno je još nekoliko osoba kao i Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.