Bećirović: Bez realnog osvrta na prošlost, ne može se graditi bolja budućnost

Vijesti 09. jan 201909:18 > 11:50
N1

15. januara će biti navršeno 15 godina od rezolucije o Srebrenici koju je usvojio Parlament Evropske unije. Tim povodom će u Ljubljani biti održan okrugli sto u organizaciji Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije. Govoreći za N1 o ciljevima ovog okruglog stola, Zijad Bećirović, direktor Instituta je poručio da bez realnog i poštenog osvrta na prošlost nije moguće graditi bolju budućnost.

Smatra da svaka rezolucija, pa i ona Evropskog parlamenta o Srebrenici ima političku poruku bez obzira na trenutak kada je usvojena. Tu rezoluciju je opisao kao pozivom državama da je prihvate. Podsjetio je da to Bosna i Hercegovina kao država u kojoj se desio genocid to nije učinila, a da je Srbija to učinila u modificiranoj verziji. Takav postupak Srbije smatra razlogom zašto je Igor Šoltes, zastupnik iz Slovenije u Evropskom parlamentu, inicirao amandman kojim se Srbija uslovljava priznavanjem zločina genocida za članstvo u Evropskoj uniji.

Bećirović je potom poručio:

“Rezolucije se ne donose samo da bi bile donešene. One ulaze u pravni red Evropske unije. Zamislite šta bi bilo da se one ne poštuju. Rezolucije se poštuju jer postoji politička kultura. Ako se ne bi poštovale, onda bi to bile jedna vrsta necivilizacijskog odnosa. Rezolucije su ozbiljan dokument i ne bi ih tako lako prihvatio”.

Prema njegovim riječima, rezolucija o Srebrenici je odavanje počasti svim žrtvama ratova na Balkanu dodavši:

“Kada su u pitanju rezolucije ili neki drugi dokumenti, najvažniji su vladavina prava. Poruke sa okruglog stola će biti da gradimo budućnost. Ali bez realnog i poštenog osvrta na prošlost, ne može se graditi bolja budućnost. Želimo odati počast svim žrtvama rata, naravno sa naglaskom na žrtve u Srebrenici”.

U razgovoru za N1 je komentarisao i stanje u Bosni i Hercegovini kazavši da postoje države koje su u težoj situaciji nego Bosna i Hercegovina. Kao ključnim problemom Bosne i Hercegovine je istakao nedostatak povjerenja. Za Bećirovića to povjerenje mogu praviti samo političari koji su spremni raditi za dobrobit svih građana. Prema njegovim riječima, na političkoj sceni su ratnohuškači koji mogu biti eliminirani društvenom harmonijom i euroatlantskim procesom.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.