Džaferović: Urgentno predati odgovore na dodatna pitanja EU

Vijesti 10. jan 201915:53 > 15:58
N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH nakon sastanak sa Cristianom Dan Predom izjavio je da Vijeće ministara urgentno mora poslati odgovore na dodatna pitanja, te da očekuje da će taj proces biti okončan u narednih nekoliko dana.

Džaferović je istakao da je ovo bio važan sastanak za BiH, kojem je osim Cristiana Dan Prede, izvjestitelja Evropske komisije za BiH, prisustvovao i šef delegacije EU u BiH – Lars-Gunnar Wigemark, te da su to ljudi koji snažno podržavaju put BiH ka Evropskoj uniji.

“Na nama je najurgentnije da riješimo pitanje odgovora na dodatna pitanja. Očekujem da će taj proces biti okončan u narednim danima. Postoje određeni problemi u poglavlju 26, što se tiče obrazovanja”, kazao je Džaferović.

On je kazao da očekuje od Vijeća ministara da kompletira odgovore i da ih dostavi Evropskoj komisiji.

“Drugo specifično pitanje je funkcionisanje parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Taj odbor Evropskog parlamenta čini grupa zastupnika iz Evropskog parlamenta i naša zajednička Komisija za EU integracije. Vodi se rasprava o poslovniku o radu. Imamo problem sa stavom zastupnika koji dolaze iz entiteta Republika Srpska, kada je odlučivanje u pitanju”, kazao je Džaferović.

On je podsjetio da Evropska komisija ima svoja pravila i da BiH treba da ih prihvati u skladu sa preporukama Evropske komisije.

“Mi ćemo pokušati naći rješenje. Cilj je da BiH što prije dobije kandidatski status, ove godine, prije izbora za Evropski parlament”, poručio je.

On se zahvalio na predanom radu kada je u pitanju evropski put Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.