Uslovljavanja oko formiranja Vijeća ministara BiH: Ko će prvi popustiti?

Vijesti 13. jan 201917:26 > 19:13
N1

Zakonski rok odavno je istekao, a sudeći prema posljednjim izjavama političara u BiH nema naznaka kada će biti imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Na sceni su međusobna uslovljavanja političara, koji bi trebali raditi u interesu građana ove zemlje, a pitanje je ko će prvi popustiti?

Hoće li Milorad Dodik pristati na potpisivanje Nacionalnog plana reformi koji bi značio i aktivaciju MAP-a, ili će pak političari iz Federacije povući ovaj zahtjev sa stola, trebalo bi se znati uskoro, stav je analitičara. Do tada aktuelni sastav je u tehničkom mandatu.

Član Predsjedništa iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić ponovio je – uslov za imenovanje SNSD-ovog Zorana Tegeltije na poziciju predsjedavajućeg Vijeća, je da kadrovi iz Republike Srpske pristanu na značaja pomak kada je riječ o NATO putu.

No, iz Republike Srpske se pozivaju na Odluku o vojnoj neutralnosti i poručuju kako neće pristati na ucjene iz Federacije. Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić kaže, zvaničnom Sarajevu najveći problem su praznici u RS, a ne zastoj u formiranju vlasti.

“Republika Srpska ima svoje institucije, zakone i predstavnike i ima dobru volju da bude lokomotiva razvoja BiH, ali ne može biti kriva što klipove podmeću oni koji se lažno kunu u EU i reforme, a ostali su u zadnjem vagonu”, poručio je.

Ranije je i član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda kao uslov Vijeću ministara postavio MAP. No, da na sceni nisu političke ucjene, tvrdi potpredsjednik SDA, Aljoša Čampara.

“Ma ne radi se ni o kakvim ucjenama, ultimatumima, dakle prije svega moraju se održati određeni razgovori između samih stranaka vi znate da SDA oficijelno s SNSD-om nije imala još uvijek razgovore kao i neke druge stranke, dakle ne radi se apsolutno ni o kakvim ucjenama”, kazao je.

Politička analitičarka, Ivana Marić kaže – Dodik će ipak na kraju pristati da aktivira MAP, jer njemu je u najvećem interesu da se formira vlast na državnom nivou.

“U intersu mu je da se formira Vijeće ministara jer od ove pretpostavimo vladajuće koalicije koja će biti jedino on nije tu, druga stvar je što očito postoji netrpeljivost prema ministrima iz reda opozicije, SDS-a i PDP-a tako da želi da što prije smijeni i Šarovića i Mektića i Crnadka. Pored toga u Domu naroda on će imati četiri od pet delegata u Klubu srpskog naroda tako da mu se i to žuri jer sada nema takvu nadmoć.”

U Evropskom parlamentu odlično razumiju relacije unutar BiH izjavio je Izvjestilac za BiH, Cristiana Dan Preda, prilikom nedavne posjete Sarajevu. Upitali smo ga da li Evropska unija zna za ultimatume koje političari postavljaju jedni drugima, te da li na taj način pokušavaju da odvrate pažnju javnosti s reformi koje treba da provode?

“Svaki put kada održavamo sastanke s našim prijateljima iz BiH mi potcrtavamo pitanja poput odlaska mladih, ogromne stope nezaposlenosti, nedostatka nade, i to su stalna pitanja na kojima insistiramo. Mi znamo da je ovo vrlo komplikovana zemlja, ali ne može biti komplikovanija od EU. Mi tamo imamo preko 200 političkih stranaka pa uspjevamo doći do konsenzusa”, poručio je Dan Preda.

Zato je za BiH bitan model Evropske unije, jer kaže Dan Preda, usmjeren je ka tome da pomaže zajedničkom a ne interesima političkih elita. Nejasno mu je kako četiri mjeseca nakon izbora, nema Vijeća ministara. No, tehnički mandat ostaje jedna od opcija. Šta bi to značilo dugoročno?

“To ne bi ništa posebno zančilo za građanje, ne bi bio prvi put, sjetite se 2010. 2014. 16 mjeseci smo imali tehnički mandat čak nismo imali ni sve ministre tako da to nije nikakva novina nažalost naše Vijeće ministara nije aktivno kao ni ostali nivoi vlasti i ovi ministri mogu raditi u punom kapacitetu iako se to zove tehnički mandat”, rekla je Marić.

Članovi Predsjedništva odavno su probili rok za izbor predsjedavajućeg Vijeća. Zasjedati nije uspjela ni parlamentarna Komisija, jer nije bilo saglasnosti za imenovanje rukovodstva. Mišljenje Komisije nije obavezujuće za Parlament, no neophodno je u proceduri konačnog imenovanja ministara.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.