Krnjić za N1: Zakonska obaveza nam je da isplatimo penzije

Vijesti 30. jan 201918:22 > 18:26
N1

Zijad Krnjić, direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine je ponovio da izostanak usvajanja budžeta Federacije neće značiti ne isplaćivanje penzija. Kako je kazao, na isplatu penzija planiranu za 5. februar obavezuje zakon. Komentarisao je i novi Zakon o penzijama u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

“Mi smo se odredili prema situaciji. Finansijski nismo u krizi. Smatrali smo da je naša obaveza da poštujemo zakon, a to znači da moramo isplaćivati penzije. Mi nismo na budžetu. Finansijski smo samostalna institucija. Prikupljamo sredstva za penzije tokom cijelog mjeseca”, objasnio je Krnjić za N1.

Tvrdi da su sredstva za penzije osigurane. Podsjetio je da je predloženo povećanje penzija za 3,2 posto.

Upozorio je da ne usvajanje budžeta može ugroziti isplatu povoljnih penzija, te da u konačnici može biti ugrožena ekonomska aktivnost u Federaciji Bosne i Hecegovine.

Izrazio je da će očekivanje da će povećanjem, najniža penzija iznositi 370 maraka.

Krnjić je u razgovoru za N1 ocijenio da je novousvojeni Zakon o penzijama “dobar 90 posto”. Ono što je naveo kao negativnom stranom je to “što nije na odgovarajući način vrijednovan ratni staž”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.