Domljan za N1: BiH je digitalna pustinja

Vijesti 18. feb 201909:24 > 09:32
N1

Vjekoslav Domljan, ekonomski stručnjak, za N1 je govorio o ekonomskim prilikama u svijetu i njihovom uticaju na Bosnu i Hercegovinu.

Kazao je da mogući rast euribora ne bi trebao dovesti po velikog rasta kamatnih stopa u BiH.

“U situaciji kad se ekonomija suočava sa recesijom, svako nastoji sačuvati novac – građani manje troše, firme manje investiraju, banke manje kreditiriju. Onda ostane da neko, država, preduzme određene mjere da bi se stanje popravilo”, pojasnio je.

Prema njegovin riječima, ekonomisti ne očekuju neku veliku recesiju.

“Može doći do manjeg pomjeranja kamatnih stopa, ali ne očekujemo veliki zaokret”, kazao je.

Domljan smatra da BiH ima velikih problema jer ne preduzima strukturne reforme, imajući u vidu da je stopa ekonomskog rasta bh. ekonomije ispod globalne stope.

Stopa rasta bh. ekonomije je oko tri posto, da bi stigla zemlje koje su ispred nje morala bi podići stopu na šest do sedam posto. BiH ima dohodak od oko 5 hiljada dolara po glavi stanovnika, a stopa rasta od sedam posto bi udvostručila dohodak za deset godina. Za narednih deset godina bi dohodak dostigao 20 hiljada dolara. U međuvremenu će se prag zemalja sa visokim dohotkom vjerovatno pomjeriti na 15 do 17 hiljada. Znači, BiH treba stopu rasta od sedam posto na petnaestak godina da bi postala zemlja visokog dohotka”, pojasnio je.

Istakao je da nema rasta i razvoja bez štednje i investicija.

“Međutim, mi nemamo razvijen finansijski sistem, prema tome ne možemo imati visoku stopu rasta i investicija, To je naravno nužan, ali ne i dovoljan uvjet. Uz to ide i obuka, obrazovanje, itd., s čime se također ne možemo pohvaliti. U zadnje vrijeme nam se tu situaciji i pogoršava”, kazao je Domljan gostjući u Novom danu.

Tvrdi da globalna slika ne ide u prilog BiH, pogotovo što se recesija očekuje u Italiji i Njemačkoj, jer 50 psoto izvoza iz BiH ide u Italiju, Njemačku i Hrvatsku, koju također očekuju problemi.

Domljan je komentirao i kosovske carine na proizvode iz BiH i Srbije, kazavši da je još rano za svođenje ozbiljnijih analiza.

Smatra da šteta učinjena po više osnova, jer investitori ne gledaju zemlju, nego regiju, pogotovo kod malih zemalja, a u ovom slučaju članica CEFTA-e ne poridržava se svojih obaveza.

“Nije lako izračunati odmah, ali u svakom slučaju efekti su negativni”, istakao je.

Podsjetio je da od rata naovamo, BiH nema dokumenta koji govori kako povećati produktivnost bh. ekonomije.

“Nije dovoljno samo povećati stopu zaposlenosti, moramo povećati produktivnost na tri do četiri posto godišnje. Nema povećanja produktivnosti bez razvoja određenih institucija kao što su fondovi za istraživanje i razvoj, jer moramo povećati znanje. Znanje kao faktor razvoja – toga nažalost u BiH nema dovoljno. Ne možemo proizvoditi visoko sofisticirane proizvode”, kategoričan je Domljan.

Smatra da nema razvoja investicija bez razvoje informacijsko-komunikacijskog sektora, podsjetivši da je treća i četvrta industrijska revolucija istraživački instituti povezani internetom.

“Svega toga nema baz IK tehnologija, bez digitalizacije. Bez povećanja digitalnog koeficijanta naših preduzeća i naše ekonomije. Dovoljno je reći da je BiH, ustvari, digitalna pustinja, zemlja koja je najmanje digitalizirana u Evropi. Dovoljno je reći da je Ukrajina prešla na 4G, a BiH je jedina u Evropi na 3G. Ovo, naravno, nije od presudnog značaja, ali jako pun govori kako se politika odnosi prema razvoju ekonomije”, istakao je Vjekoslav Domljan u razgovoru sa Minelom Jašar-Opardija.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.