Odustala od studija zbog neravnopravnosti

Vijesti 20. feb 201916:41 > 21:02
N1

Obilježava se Međunarodni dan socijalne pravde. "Promoviramo socijalnu pravdu kada uklanjamo barijere koje ljudi imaju - roda, godina, rase, etničke pripadnosti, religije, kulture ili invaliditeta", poruka je Ujedinjenih naroda. Poruka koja ne stiže do svih građana Bosne i Hercegovine. Mnogi zbog siromaštva ili drugih barijera ne uživaju ravnopravnost.

Merima Dervović zapalila je društvene mreže objavom fotografije na Facebooku. “Ostala sam ispred”, napisala je Merima. U Noći muzeja, prije tri godine, nije ušla u muzej, jer prilaza za osobe sa invaliditetom nije bilo.

Danas kaže da je iz istog razloga potpuno odustala od studija historije umjetnosti.

“Ne mogu da priđem institucijama, ne mogu da uđem u institucije, u kojima bih radila kao historičarka umjetnosti – u muzejima, galerijama. Nemam pristupa i zato nisam željela da nastavljam dalje moj studij”, priča ova djevojka.

Život sa invalidetom u Sarajevu podrazmijeva i ograničene mogućnosti kretanja, Merimino je iskustvo.

“Puno tih malih stvari zasmeta, za osobu u invalidskim kolicima – od neprilagoođenih trotoara, nepropisno parkiranih vozila, nedostatka rampi, liftova… Neće nikoga iznenaditi kada kažem da je dan socijalne nepravde. Ko ovdje ima jednakost? Ne vidi se za mnoge u društvu, a ja govorim iz specifične pozicije, osobe sa invalidetom”.

Prefiks “ne” ispred pravde, dodaje i glavna kuharica Narodne kuhinje u Sarajevu, Zilha Šeta.

“Velika je socijalna nepravda. Sada je 21. vijek, takva tehnologija, samo što živoga čovjeka ne naprave, a ne može se obezbijediti osnov da čovjek preživi”, ističe Šeta.

Zilha Šeta, poznata po nadimu “Tetka” najbolje vidi razliku između bogatih i siromašnih. Preko hiljadu je onih koji samo u ovu kuhinju dolaze po dnevni obrok.

“Više bi insan volio da radi, ima svoju platu, nego da dolazi ovdje u kuhinju. To bih najviše volio, da radim, da ovdje ne dolazim”, kaže Amel Ligata, korisnik kuhinje.

“Šta ću ja od 300 KM primanja, od toga nema ništa. Penzija ne može pokriti ni hranu, a kamoli ostalo što moram da platim”, otkriva Džemail Srna, korisnik kuhinje.

Struktura onih koji se hrane u narodnoj kuhinji mijenja se iz dana u dan. Voditeljica kuhinje kaže da je među onima koji su u potrebi sve više djece i mladih bračnih parova, bez zaposlenja. Prema podacima UNDP-a, stopa nezaposenosti mladih je do 50%. Skoro 17% domaćinstava u BiH živi u relativnom siromaštvu. Pojmovi poput pravde i jednakosti nešto su o čemu, opterećeni svakodnevnicom, mnogi nemaju vremena razmišljati…

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.