Bakir Izetbegović: Odluka u ponedjeljak

Vijesti 21. feb 201916:09 > 16:25
N1

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, kazao je danas nakon sastanka s delegacijom Stranke demokratske aktivnosti da se stvari kreću u dobrom smjeru kada su odnosi stranaka u pitanju najavivši za ponedjeljak sastanak s delegacijom Pokreta demokratske akcije.

Rekao je da su danas delegacije stranaka pokazale da ‘‘problematiku vide skoro pa identično”.

‘Imali smo priliku da ugostimo blisku stranku, Stranku demokratske aktivnosti. Otprilike se stvari kreću u dobrom smjeru. Problematiku vidimo skoro pa identično. Imat ćemo u ponedjeljak sastanak s PDA i vjerovatno tada ćemo donositi odluke”, istakao je Izetbegović i dodao:

”Insistiramo na Ustavu i vladavini zakona. Ne možemo kao na švedskom stolu birati – ovo hoćemo i ovo nećemo. Očekujemo da potencijalni mandatar predstavi program. Samo Ustav i vladavina zakona, ni više ni manje”, naglasio je Izetbegović.

Na pitanje koga vidi kao budućeg premijer Federacije, lider SDA je kazao da je ”Fadil Novalić dobro radio” tokom manadata na izmaku.

”Mislim da je gospodin Novalić dobro radio. To je moje mišljenje”, dodao je potcrtavši da će odluku donijeti organi stranke.

Govoreći o nastavku pregovora sa SNSD-om oko formiranja novog saziva Vijeća ministara, Izetbegović je rekao da SDA insistira samo da se sve radi po zakonu.

Druga strana insistira da se nešto popusti i bude po njihovom. Mi ne insistiramo da bude po našem već da bude po zakonu”, dodao je on.

”Mi ne možemo da se dogovorimo sa SNSD-om. Zato su ljudi odlučili da daju ultimatume. Kako da uopšte vodimo državu ako se ne poštuje Ustav, vladavina Zakona i presude? Očekuje da se te bazične stvari poštuju i ovoj zemlji bi tada sve bilo u redu. Šta se od nas očekuje? Da prihvatimo da haaške presude nisu u redu? Da zaboravimo koji su zakoni doneseni? Mi takve ustupke nećemo napraviti. Spremni smo da imamo novo Vijeće ministara pod ovim prostim uslovom”, poručio je on.

Podsjećamo, delegacija SDA jučer se u Sarajevu sastala s delegacijom SBB-a koju je predvodio predsjednik Fahrudin Radončić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.