Staša Košarac za N1: Blokadu vrši SDA

Vijesti 22. feb 201917:14 > 18:22
N1

Staša Košarac, zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i član Predsjedništva ove političke stranke, za N1 je komentarisao formiranje vlasti na državnom nivou. Osvrnuo se i na političke odnose u Republici Srpskoj.

Godišnji nacionalni plan za NATO je tačka neslaganja između stranka dva entiteta i razlog zbog kojeg još nije fomirana vlast na državnom nivou. Upitan da li će neka od stranaka ipak popustiti, odgovorio je:

“Jasno je i vidljivo da teče dijalog oko konstituisanja vlasti. Neki pokušavaju zamijeniti tezu da Savez nezavisnih socijaldemokrata nešto ucjenjuje. Proces formiranja vlasti je trebao davno završiti. Da je postojalo političkog sluha, mogli smo konstituisati Savjet ministara Bosne i Hercegovine. Na žalost, ucjenjivala je Stranka demokratske akcije, a onda u različitim prevodima kažu da je Savez nezavisnih socijaldemokrata remetilački faktor u konstituisanju vlasti. Savez nezavisnih socijaldemokrata jeste zainteresovan za formiranje vlasti, ali ne i opterećena. Mi smo svoju političku potenciju pokazali na izborima”.

Košaraca se u razgovoru za N1 dotakao i političkih odnosa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Žao mi je šot postoje problemi u Federaciji. Stranka demokratske akcije taktizira da poremeti Bosanskohercegovački blok pokušavajući da nađe kompomentu u Bosankohercegovačkom bloku. Mi ne odustajemo od toga daje važno za zajedniče organe konstituišu izborni pobjednici u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine. To nije koalicioni sporazum, već matematička formula kako bi ta vlast bila što efikasnija. Jasno je da Izetbegović očekuje i iščekuje način formiranja vlasti u kantonima i Federaciji”, poručio je.

Istakao je svoje mišljenje kako bi se mogla formirati vlasti na državnom nivou obzirom da stranke ne odustaju od svojih zahtjeva.

“Rekao bih da je Savez nezavisnih socijaldemorkrata pokazao odgovornost prema svojem biračkom tijelu, iz Republike Srpske. Važno da nam je šta kažu građani Republike Srpske. Svi organi Republike Srpske funkcionišu. Naši napori se drugačije tumače u domenu da dolaze političke zavjere da je potrebno da Savez nezavisnih socijaldemokrata stupi u formiranje vlasti i imali samo različite vrste otrovnih strelica od političkih stranaka iz Federacije prema Republici Srpskoj. To uvođenje prakse da je neophodno dostaviti političku agendu Savjetu ministara, zapravo nikada nije bila praksa, kao i to da se mora ovjeriti potpisima poslanika. Dolazimo do blokade kada Šefik Džaferović (član Predsjedništva Bosne i Hercegovine) nije želio da uđe u proceduru izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara”, kazao je Košarac za N1.

Podsjetio je na stavove Republike Srpske u odnosu Bosne i Hercegovine prema NATO savezu. Na pitanje da li se može očekivati novi sastanak stranaka pobjednica u vezi formiranja državne vlasti, odgovorio je:

“Ne bih rekao da nam loše prakse budu pokazatelj političkog kretanja u budućnosti. Važno je odblokirati proces u Predsjedništvu. Predsjednik Dodik radi na tome ne da bi Savez nezavisnih socijaldemokrata dobio mjesto predsjedavajućeg. Važno je da to pitanje bude riješeno u Predsjedništvu. Treba posmatrati činjenice i vidjeti ko vrši blokadu. To je Stranka demokratske akcije. Želim potencirati da Izetbegović očekuje rasplet u Bosanskohercegovačkom bloku”.

Govorio je i o tome za koje je resore zainteresovan Savez nezavisnih socijaldemokrata u Vijeću ministara. Postojao je navode da postoji njihov interes prema sigurnosnim institucijama Bosne i Hercegovine.

“To su informacije koje dolaze iz medija. Poštujem svaku struku i to da ima svoju vrstu percepcije”.

Košarac je odgovorio i na pitanje zašto se stranka čiji je član bavi time ko je legitimni i autentični predstavnik naroda.

“Potrebno je afirmisati potrebu da su legitimni predstavni zapravo autentični predstavnici. Mi ne odustajenmo od toga. Mi treba da afirmišemo takve principe”, kazao je.

Dotakao se i dobrih odnosa Saveza nezaivisnih socijaldemorkata sa Hrvatskom demokratskom zajednicom.

“Postoji konkretan politčki dijalog i pitanja oko kojih se slažemo, a to je autetnično predstavljanje naroda i privrženost Dejtonu. Postoje pitanja oko kojih se ne slažemo. Važno je da posotji dijalog ove dvije stranke. Poslije izbora 2014. godine je na temelju dogovora, Stranka demokratske akcije izigrala Savez nezavisnih socijaldemokrata. Izetbegović je kao lider Strnake dmeorkatske akcije odustao od toga i prihvatio, po nalogu stranaca i vlastitoj procjeni, slabijeg političkog partnera – to je takozvani Savez za promjenu. Od izbornih gubitnika je pravio partnere u vlasti”.

Nije želio komentarisati izjavu Mladena Bosića, bivšeg predsjednika Srpske demokratske zajednice i delegata u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, da Dodik i Izetbegović jedan prema drugom upućuju otrovne strelice.

“Ne bih ga komentarisao, zato što je najbolji komentar o politikama Bosića zapravo stanje u Stranci demokratske stranke. Rekao bih da svoj neuspjeh ne treba tražiti u politikama drugih, nego u vlastitim neuspjesima”, zaključio je Košarac.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.