Akcija SIPA-e na području Tuzle, dvije osobe uhapšene

Vijesti 26. feb 201915:52 > 15:55
Ilustracija/N1

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, jučer su na području Tuzle, u okviru predmeta kodnog naziva “Loza”, uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo Krijumčarenje ljudi.

Postupajući po usmenoj naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese osoba i vozila i tom prilikom su otkrili i privremeno oduzeli četiri mobilna telefona i pet SIM kartica, putničko motorno vozilo marke „Dacia“ tip Logan i putničko motorno vozilo marke „Ford“ tip „Mondeo“ sa pripadajućim saobraćajnim dozvolama i ključevima.

Naime, postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni dana 24. 2. 2019. godine oko 22,00 sata, upravljajući gore navedenim vozilima, na područje Tuzle dovezli dvanaest (12) krijumčarenih osoba, za koje je naknadno utvrđeno da su četiri (4) državljana Iraka, šest (6) državljana Irana i dva (2) državljana Pakistana. Navedene osobe kod sebe nisu posjedovala idetifikacione dokumente, niti potvrdu o iskazanoj namjeri za azil.

Policijski službenici SIPA-e su uz prisustvo ovlaštenog sudskog tumača, obavili razgovor sa krijumčarenim osobama i izvršili radnje prepoznavanja osumnjičenih osoba, nakon čega su krijumčarena lica predata službenicima Službe za poslove sa strancima.

Policijski službenici SIPA-e će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostaviti izvještaj u vezi sa provedenom akcijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.