Konstituiran Dom naroda Parlamenta BiH, kakva su očekivanja

Vijesti 28. feb 201916:54 > 19:34
N1

Danas je konstituiran Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, te je izabrano i rukovodstvo Doma , kao i predsjednici klubova naroda. Među 15 delegata, koji su danas položili zakletvu, brojna su poznata imena bh. političke scene. Za sve što se danas glasovalo 12 delegata bilo je za, jedan je bio odsutan, a dva sudržana, a ta dva bila su Zlatko Miletić i Mladen Bosić.

“Štiti i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode, te štiti interese i ravnopravnost svih naroda i građana”.

Na to su se danas između ostalog obvezali delegati novog saziva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Njih ukupno 14, dok je 15-ti SDP-ov Denis Bećirović bio opravdano odsutan.

No ostali su stigli na vrijeme, te uoči konstiturajuće sjednice obavili već dobro poznate procedure – fotografiranje, preuzimanje certifikata i intoniranje himne.

A potom su počeli s biranjem predsjednika Klubova,njihovih zamjenika te rukovodstva Doma.

U klupama pak nama itekako dobro poznata lica s bh. političke scene. Među njima i Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Mladen Bosić, Dušanka Majkić.

Sa 12 glasova 12 i dva suzdržana, Izetbegović je bio izabran za predsjedavajućeg Doma, Čović za njegovo prvog zamjenika, a Špirić za drugog.

“Zahvaljujem se kolegama koji su me izglasali na poziciju predsjedavajućeg , trudiću se da je obavljam kvalitetno i da budem dostojan te pozicije, da imamo jedan kaviltetan rad Doma”, kazao je Izetbegović.

“Nadam se da će ovaj Dom naroda uspješno raditi i sve ono što smo kroz našu prisegu kazali , da ćemo uspjeti u ove četiri godine i provesti”, istakao je Čović.

“Ja očekujem da se ovim otvaraju vrata ka što hitnijem formiranju Savjeta ministara, bez odugovlačenja”, poručio je Špirić.

A hoće li i kada, ovisi od ovih istih aktera čije ste izjave vidjeli, odnosno SDA-, HDZ-a i SNSD-a.

Stavi po tom pitanju stoje ovako. SDA još traži partnere, na DF čini se više ne računa.

“Prije svega, ne vidim spremnost DF-a da uđe u vlast. Spekulirati ili kalkulirati o tome, još je preuranjeno. Koliko vidim, realnije je ono što imamo sada, otprilike ova koalicija koju imamo sa SBB-om”, riječi su Izetbegovića.

Lider HDZ-a pak najavljuje nove sastanke..

“Kolega Izetbegović i ja smo to maloprije usuglasili, ja ću zovnuti kolegu Dodika i vjerujem da ćemo imati priliku ubrzo sjesti, to znači u narednih par dana”, kazao je Čović.

A da se dogovor nazire možda nam je pokazala i današnja atmosfera sa sjednice. Jer dobrog raspoloženja nije nedostajalo.

“Ja ne znam šta biste vi htjeli da se svađamo ili da se tučemo, da li bi vas to zadovoljavalo”, upitao se Špirić.

Dobro rasploženje i pozitivna atmosfera vlada je i tijekom konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma PS BiH. Međutim, tri mjeseca nakon te sjednice, prva redovna još uvijek nije ni zakazana. Danas su iz rukovodstva Doma naroda Parlamentarme skupštine poručili kako će već narednog tjedna biti održana sjednica Kolegija, te stoga očekuju da će uskoro delegati, njih 15 vratiti se ovdje u plavu dvoranu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad