"Partneri trebaju prihvatiti agendu, prva tačka izmjena Izbornog zakona"

Vijesti 14. mar 201911:32 > 11:39
N1

U Neumu se održava znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu", a u tome bh. gradu se nalazi i reporterka N1 Tina Jelin-Dizdar koja prati ovaj događaj.

Domaćin znanstveno-stručnog skupa je Dragan Čović koji je u obraćanju komentarisao i Ravnogorski četnički pokret te istakao kako se “namjerno izvrću riječi” u vezi njegove reakcije na ovaj skup koji se desio proteklog vikenda u Višegradu.

Neko nam pokušava implicirati da smo protiv osude događaja u Višegradu. Namjerno nam izvrću riječi. Želimo eliminisati sve ideje koje propagiraju mržnju“, poručio je.

Govorio je i o formiranju vlasti te istakao: “Vrlo smo blizu uspostavi Vijeća ministara. Partneri u entitetu trebaju prihvatiti agendu u kojoj će prva tačka biti izmjena Izbornog zakona”.

Poručio je i da “federalizam može biti putokaz kako bi napravili bilo kakav iskorak”.

“EU i NATO su pogriješili što nam nisu dali šansu u prošloj godini”, naveo je Čović u obraćanju u Neumu.

Ovogodišnji skup nastavlja kroz znanstveno-stručno istraživanje okupljati akademsku, političku i kulturnu elitu kako bi se temeljem izlaganja i rasprava u tri panela – općem, politološkom i ustavno-pravnom analizirala evropska tradicija federalizma, evropska iskustva u smislu prevladavanja liberalnog-komunitarnog spora, mogućnosti kreiranja društveno-političkih sistema koji učinkovito štite individualna i grupna prava, te komparirao bh. politički sistem sa sistemima EU zemalja, ustavnom teleologijom, ustavnim pravom, konstitucionalizmom, pitanjima poput vrste i razdiobe suvereniteta, unutarnjeg samoopredjeljenja, međunarodnog ugovornog prava i sl. temeljem čega će se donijeti zaključci i odrediti koraci u ostvarivanju napretka u svim sferama kulturnog, društvenog i političkog života Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz Ustavom zajamčena prava, ističu organizatori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad