Kako stati u kraj uništavanju spomen parka na Vracama

Vijesti 14. mar 201917:05 > 16. mar 2019 15:20
N1

Gradski Vijećnici u Sarajevu na posljednjoj sjednici usvojili su zaključak, kojim se zadužuje gradonačelnik Grada Sarajeva da podnese krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca radi uništavanja spomenika Vraca. Hoće li nepoznati vandali postati poznati, pitanje je za sarajevsku policiju. Nije prvi put da se demoliraju ostavštine prošlih vremena, mahom one koje imaju prefiks antifašistički

Neugodan miris, smeće, uništeni granitni blokovi, grafiti sa sramnim porukama današnja su slika spomen obilježja Vraca. Kome smeta mjesto, koje simbolizira univerzalne civilizacijske vrijednosti pitali su se vijećnici glavnog bh. grada. Ovaj spomenik je, kažu, najveća sramota Sarajeva i polako otkucava vrijeme za eventualnu promjenu.

“Ako se ovo ovdje ne zaustavi, ako se sruši antifašistički identitet BiH, ova zemlja će se raspasti. Ako se sruši antifašistički identitet Evrope, raspast će se i Evropska Unija”, kazao je Milan Trivić, dogradonačelnik Sarajeva.

N1

Rješenje je, smatra dogradonačelnik, u uvođenju pravnog subjekta koji bi se trebao brinuti o očuvanju spomenika. Inače, park je pod zaštitom kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. U ovom zavodu nisu bili raspoloženi za komentar. Vandalizam korijen vuče iz nacionalističke ideologije, smatra profesor Enver Kazaz.

“Vidi se to na nizu primjera, u nazivu ulica, u nazivu škola, ali je ključno ako vi uništavate jevrejsko groblje, npr u Sarajevu, ili partizansko groblje u Mostaru, vi uništavate najbolji dio spomeničke kulture u BiH. Takav odnos prema spomeničkom naslijeđu nije ništa drugo nego obični barbarizam”, kazao je Kazaz.

N1

A barbarizam na djelu vidljiv je na nekoliko lokacija u zemlji, a oni koji ga čine uglavnom su mladi ljudi. Psihologija smatra da oni misle da im jedino uništavanje ide od ruke, a da su za ostale stvari manje sposobni, a drugi razlog je potreba za pripadanjem, odnosno prilagođavanje društvu.

“U prirodi čovjeka nije da bude vandal, međutim pogledajte šta nude mediji, pogledajte društveni model, pogledajte kako djeca odrastaju danas, većinom usamljeni, uz tehnološke sprave, koje su pune igrica”, istakla je Dženana Kalaš, psihologinja.

A igrice umjesto zabave, rađaju želju za nasiljem, smatra profesorica Kalaš. Kakogod, igra na Vracama danas za cilj ima uništen spomenik.

Ovaj park je nekad predstavljao simbol otpora i spomen obilježje za žrtve iz Drugog svetskog rata. Danas je okupljalište vandala i skoro potpuno devastirano mjesto. Posljednjih godina, uništavaju se brojna spomen obilježja u ovoj zemlji.

N1

U kantonalnom MUP-u ističu da su ovakva krivična djela rijetka, ali ipak se dešavaju.

“Odnesena je bista ispred Doma zdravlja Omer Maslić, zatim smo imali dva puta oštećenje, ispisani grafiti na jevrejskom spomen groblju, i dva puta smo imali oštećenje biste u Velikom parku – Nermine dođi, jedan počinilac je otkriven, a drugi slučaj još nije rasvjetljen”, kazala je Suvada Kuldija, portparolka MUP-a KS.

U MUP-u još uvijek čekaju na prijavu gradonačelnika za vandalizam na Vracama. A i prethodno spomenuti rasvjetljeni slučaj jedan je od rijetkih sa takvom završnicom. Postavlja se pitanje hoće li Vraca biti zaboravljeni slučaj u ladici, jer se za počiniocima ovakvih djela još traga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad