Jedna trećina građana u BiH nema pristup dovoljnoj količini pitke vode

Vijesti 22. mar 201918:18 > 18:38
N1

Ekolozi u Bosni i Hercegovini ističu kako je poražavajuće da je naša zemlja i dalje vodeća u regiji kada je u pitanju uvoz pitke, flaširane vode iz stranih zemalja, iako smo puni izvorišta vode. Nekada se voda pila iz rijeka, danas je to nemoguće, jer su nam rijeke uglavnom zagađene.

Problem nije samo u Sarajevu, većina bosanskohercegovačkih rijeka pod utjecajem je fosilnih goriva, hidrocentrala, nekontrolisanog odlaganja otpada. Uprkos problemima, prema vodnim resursima, ispred smo velikih zemalja poput Kine, Francuske, Njemačke, SAD-a i Japana.

S obzirom na bogatstvo vodom, mogli bismo puno više proizvoditi, a manje vode uvoziti. Prema informacijama Uprave za indirektno oporezivanje, tri puta manje vode izvezemo, nego što uvozimo, a uvozimo preko 150 milona litara vode godišnje. Značaj vode je nemjerljiv i to je jedina namirnica koja čovjeka prati od početka do kraja života.

“Prema svim statistikama, jedna trećina ljudi, čak i u BiH, nema pristup dovoljnim količinama higijenski ispravne vode za piće, to je veliki broj ljudi. Postavlja se pitanje, do kada će ovaj broj biti isti, Sarajevo je svjedok brojnih redukcija vode i pitanje je dana kada će se ponovo morati uvoditi neka vrsta redukcije u pojedinim gradovima BiH.” , kazala je Zarema Obradović, epidemiologinja.

Nije samo problem u vodi, ističu studenti sarajevskog Fakulteta zdravstvenih studija. Brojni ljudi danas koriste hranu, ribu, čije je prirodno stanište voda. Na taj način čovjek je direktna žrtva zagađenja. Dodaju da voda, koju svakodnevno koristimo i plaćamo, nije skupa.

“Ako pogledate koliko košta voda, evo u Sarajevu, ako vidite koliki je prosječni račun koji plaćamo – koliko vode biste mogli u flašama kupiti za taj novac, jako malo, a ta voda nije dovoljna za održavanje ni lične higijene, ni higijene radne sredine i životnog prostora” , istakla je za N1 Eldina Smećanin sa Fakulteta zdravstvenih studija.

Nerijetko se čuju priče o tome kako se voda nekad pila direktno iz rijeka. A iako je besplatna, vodu iz rijeka BiH, niko nije želio probati od građana glavnog grada koji sve češće postaju skeptični i prema vodi iz slavine:

“Ne kažem da ona ima bakterije, ali nije čista, često puta mi iz slavine teče žuta voda, da li je to zbog ovih radova, nisam obavještena, ali sumnjam da je čista voda.”

“Pa nekad da, nije sad da ne pijem, ali nekako je stvar navike flaširana voda, pa radije pijem tu flaširanu vodu.”

“Da, vrlo često jer smatram da je flaširana voda mnogo ispravnija od ove sa česme.”

Nepoznato je hoće li uvoz flaširane vode postati potreba, s obzirom na to da je domaća voda sve zagađenija. Iako na svakom koraku imamo priključke pitke vode, odmah ih slijede i priključci za kanalizacije. Nedostaju i prečišćivači otpadnih voda, sve ukazuje na ozbiljan problem sa vodom, problem o kojem se niko unutar granica BiH, pretjerano ne brine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad