Zeničani urankom i čimburdijadom pozdravili dolazak proljeća

Vijesti 21. mar 201514:09 > 14:13
Anadolija

Promjenu godišnjeg doba i dolazak proljeća Zeničani su obilježili tradicionalnim proljetnim urankom, tokom kojeg se već godinama okupljaju uz riječne tokove praveći proljetni čimbur.

Tradicija, duža od stoljeća, nalaže da se prvog dana proljeća u jutarnjim satima okupe prijatelji i počaste proljetnim zelenim čimburom, pravljenim od prvih darova prirode i jaja.  

Već duži niz godina proljetni uranak se nastavlja velikom narodnom kulturološkom manifestacijom nazvanom “Čimburijada“, koja okuplja na desetine hiljada posjetitelja, među kojima je i veliki broj gostiju koji su navikli da prvi dan proljeća provedu u druženju sa prijateljima u Zenici.  

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Na centralnom dijelu „Zeničke čimburijade“ u centru grada na Kamberovića polju priređuju se i brojni programi, tako da je prvi dan proljeća pravi narodni praznik i za one koji ne praktikuju svoj “proljetni uranak”.  

Posljednjih godina, usljed migracijski kretanja, zenički uranak i čimburijada su se proširili svijetom, jer brojni Zeničani i njihovi prijatelji su nastavili sa proljetnom porodičnom tradicijom. Tako već sada u svijetu osim zeničke, postoje i druge ćimburijade u Travniku, Vakufu, Bihaću, Zagrebu, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Novom Zelandu, Islandu, Emiratima, Rusiji, i ko zna gdje.