N1 saznaje: Nakon Škrbića slijedi "čistka" u ambasadama BiH

Vijesti 25. mar 201517:37 > 19:15
N1

Ambasador BiH u Srbiji, Ranko Škrbić, uputio je Predsjedništvu BiH ostavku, zbog, kako je rekao, suštinskog i konceptualnog neslaganja. I prije ostavke Škrbiću je prijetio opoziv.

Ranko Škrbić najvjerovatnije više neće predstavljati spoljnu politiku BiH u Beogradu. Odstupio je sa mjesta ambasadora, te je ostavku uputio Predsjedniuštvu BiH. Na pozive i poruke N1 nije odgovarao. Odstupio je, kako prenosi agenicija Srna, jer se ne slaže sa aktuelnom politikom novopostavljene vlasti u Sarajevu, u kojoj više nije SNSD, čiji je Škrbić član.

“Ne želim da budem eksponent takve politike BiH, a još manje da provodim tako zacrtanu spoljnu politiku prema Srbiji, te stoga neopozivo podnosim ostavku na mjesto ambasadora”, rekao je.

Škrbićeva ostavka događa se dan prije sjednice Predsjedništva BiH, koje bi, kako saznajemo, sutra ionako raspravljalo o statusu Ranka Škrbića. Posljednjih mjeseci Savez za promjene učestalo je tražio da se Škrbić opozove iz Beograda. Narodni demokratski pokret smatra da je Škbićeva ostavka iznuđena. 

Opširnije u prilogu Borisa Breze.