Poruka Dženana Đonlagića SDP-u: Drugovi, nećemo vas više čekati

Vijesti 05. apr 201922:07 > 22:09
N1

Degutantno i jadno je slušati drugove iz SDP-a koji ponavljaju Ljubićeve i Čovićeve priče o nekakvom priključenju bošnjačkoj reprezentaciji od strane DF-a. Pa drugovi, čujte ko to govori, a ne šta govore! To pripisivati nama koji imamo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda, predsjedavajuće klubova i zastupnike iz reda bošnjačkog i drugih naroda i iz reda Ostalih, delegate u domovima naroda iz reda hrvatskog naroda i iz reda Ostalih je priča koja vam "ne pije vode".

Poručio je ovo preko zvaničnog Facebook profila Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte.

Danas je u prostorijama Sekretarijata Demokratske fronte u Sarajevu nakon višednevnih razgovora potpisan Sporazum o konstituisanju parlamentarnih većina između Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte.
Sporazum su u ime stranaka potpisali Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a.

VEZANE VIJESTI

Potez DF-a da pozitivno odgovor na poziv SDA za formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini izazvao je negodovanja HDZ-a i SNSD-a, ali i negativne reakcije u SDP-u.

Nermin Nikšić, lider Socijaldemokratske partije kazao je kako je DF nanio određenu štetu Bh. bloku, ali “bolje da je to sada u fazi nastajanja nego u trenucima kada treba donijeti ključne odluk”. Dodao je kako će vrijeme pokazati ko je bio u pravu.

Dženan Đonlagić je na Facebooku napisao kako DF “neće više čekati da šansa građanske politike iščezne i nestane zauvijek s političke scene”.

“Mjesecima smo vas strpljivo i često ponizno čekali, uvažavali vaš izborni rezultat, kako bi nas vodili i modelirali proces da sa rezultatom od 284 hiljade glasova na lijevom-građanskom bloku budemo zajedno motor uspostave vlasti, ali niste smjeli, htjeli, željeli ili šta već više nije ni važno. Hoćete hladovinu opozicije na državnom nivou, u redu, ali mi ne možemo i nećemo više čekati da šansa građanske politike iščezne i nestane zauvijek s političke scene.

Naša odluka je teška, hrabra, ali vrijedna prilike, šanse da građanska politika i koncept vlasti ostane u aktivnoj politici kroz naš rad u zakonodovanoj, ali i izvršnoj vlasti. Dakle, u našim institucijama gdje će se odlučivati”, napisao je Đonlagić, te dodao:

“Prihvatanje svih navedenih Zaključaka Predsjedništva DF-a od strane SDA, a koji se sada nalaze i u zvaničnom Sporazumu, je dobra polazna osnova.

Prihvatanje naših političkih stavova u vezi budućih izmjena Izbornog zakona pa i Ustava BiH, u kojima nećemo dozvoliti da se država vječno zacementira u etničkim torovima, nego da ćemo uspostaviti politički sistem koji će omogućiti SVIM GRAĐANIMA da učestvuju na izborima BEZ DISKRIMINACIJE na osnovu etničke pripadnosti. Aktiviranje Akcionog plana za NATO, te restrukturiranje, redefinisanje i depolitizacija sudskih, tužilačkih i sigurnosnih organa je također ogromna šansa za sve naše građane da dobiju priliku da rade i žive u državi vladavine prava, koja će se putem reformisanog i depolitiziranog pravosuđa jače i odlučnije suprostaviti organizovanom kriminalu i korupciji koja je “rak rana” bh. društva u cjelini.

Ovo su samo neki ciljevi iz Sporazuma zbog kojih vrijedi, a zbog sadašnje i generacija koje dolaze, žrtvovati sve lične i stranačke ambicije. E vidite drugovi, mi smo vam spremni na to!”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad