BiH propustila sve rokove za imenovanje delegacije u PS Vijeća Evrope

Vijesti 09. apr 201917:19 > 19:13
N1

Bosna i Hercegovina, od zemlje predsjedateljice Vijećem Evrope 2015. godine, došla je u situaciji da je propustila sve rokove za imenovanje vlastite delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Parlament BiH je taj posao trebao obaviti najkasnije do 6. aprila, ali nije.

“Vi ste pitali, da li je sramota. Jeste. Teško je to za sebe reći.Ali, naravno, da je sramota da nakon što smo toliko dobrog posla napravili u ovoj organizaciji, da smo napravili, sportskim rječnikom rečeno, jedan ovakav faul”, kazao je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu, Tiny Kox, potvrdio je za N1 da je više puta upozoravao nadležne u Sarajevu da ističe rok za imenovanje delegacije, ali da odgovor nikada nije dobio.

“Da, upozoravao sam Bosnu I Hercegovinu nekoliko puta. I odgovor nismo dobili. To je mnogo loše za BiH, jer to znači da vaš parlament ne može sudjelovati u aktualnim diskusijama o budućnosti Vijeća Evrope, i ulozi Parlamentarne skupštine. Ove sedmice imamo hitnu raspravu o tome. I to je, prema mojem mišljenju, situacija u kojoj najviše gubi Bosna I Hercegovina”, istakao je Kox.

Bosna i Hercegovina, tako, ove godine neće moći sudjelovati u odlučivanju o budžetu Vijeća Evrope, niti u izboru generalnog sekretara, u junu ove godine. Premda Crnadak odbacuje odgovornost Ministarstva, Bakir Izetbegović dio odgovornosti nalazi upravo na toj adresi.

“Mislim da je i Ministarstvo inostranih poslova trebalo upozoriti da kasnimo. Oni kažu da su to uradili u novembru, kad još nije formiran Kolegij. Trebali su to uraditi ponovno, nakon imenovanja Kolegija”, kazao je Izetbegović.

“MVP nije sekretarijat Parlamentarne skupštine. PS BiH svake godine ovo radi. I vrlo dobro zna i gospodin Izetbegović. I on dobro zna šta su obaveze. Svake godine se akredituju poslanici za PS Vijeća Evrope”, kazao je Crnadak.

Neispunavanje međunarodnih obaveza, nije jedina posljedica koju trpi BiH, zbog neformiranja vlasti. Veliki broj najvažnijh institucija u zemlji ne radi u punom kapacitetu.

Od izbora 7. oktobra prošlo je pola godine, ili 184 dana. Od tada do danas spisak neurađenog posla postaje sve duži. Nije formirana Vlada Federacije, niti je imenovan dopredsjedatelj ZD Parlamenta Federacije. Vijeće ministara do daljenjeg ostaje u tehničkog mandatu, a u državnom Parlamentu nisu imenovane neophodne komisije.

Ipak, ima i stvari koje su urađene, poput konstituiranja rukovodstva oba doma državnog parlamenta, predani su odgovori na dodatna pitanja Evropske unije, odobrena izgradnja Bloka 7.

Za puni kapacitet rada institucija čeka se politički dogovor. Prvo partnerstvo su sklopili SNSD i HDZ, zatim se očekivalo da će trojka SDA, SNSD i HDZ činiti novu većinu, ali se, na zahtjev SDA, pridružuje i DF. Nastavak ovog niza je neizvjestan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad