Art Smith je jedan od najpoznatijih kuhara na svijetu. U svojoj decenijskoj karijeri kuhao je na svim kontinentima, a bio angažovan od strane velikih zvijezda. Trenutno radi kao lični kuhar bivše prve dame Amerike Michelle Obama. Masterchef Art Smith prvi put boravi u ovom dijelu Evrope i u našoj zemlji, a za N1 ispričao je prve utiske. Šta kaže o domaćoj kuhinji i šta ga je najviše oduševilo?
Na svoj popis svjetskih kuhinja, kuhar Art Smith uvrstio je i bosanskohercegovačku. Prvi put je ovdje i oduševljen je zemljom i ljudima.
“Zadovoljstvo je vidjeti kako stanovnici ovdje jedu, kako se ponašaju. Bilo je lijepo i razgovarati sa mladim poduzetnicima. Prva stvar koju pomislim kada dođem u neku zemlju je to da želim otvoriti neki restoran. Ovdje sam bio u ugostiteljskoj školi u Banjaluci, pripremili smo zajedno doručak, bili smo i u Mostaru u jednoj školi. I nemojte zaboraviti, svaka uspješna zemlja započinje sa uspješnim mladim ljudima”, kaže.
Domaća kuhinja mu se svidjela, fasciniran je činjenicom da sve proizvode koji se prodaju na pijacama, prodavači samo proizvode. A u čemu je najviše uživao?
“Vaša kuhinja je divan spoj tradicije, kulture i ljubavi. Kroz prethodnih nekoliko dana imao sam priliku da kuham sa vašim kuharima. Dodao bih da je bh. kuhinja spoj toliko stotina godina različitih kultura, koje ste imali. Jelo koje bih izdvojio svakako je burek, ali sam uživao i u drugim tradicionalnim jelima”, ističe Smith.
Probao je i ćevape i uživao je, ali kaže, lepina ga je više oduševila.
“Ćevapi su preukusni, ali moram izdvojiti taj hljeb koji je došao uz njih. Rekao bih da je ta kultura hljeba koju imate ovdje fascinirajuća. Toliko je ukusan, lijepo se razlaže i kad odem, nedostajat će mi taj hljeb”, kaže.
Rekli smo mu da nas u BiH često kritikuju jer kažu da previše hljeba koristimo u ishrani.
“Ja bih rekao da zemlja bez hljeba nije zemlja i da je dan kad ne jedemo hljeb jako tužan. Imao sam priliku konzumirati hljeb u različitim mjestima u BiH i uvijek je bio jako svjež. U Americi, takav hljeb ne možete kupiti. U Banjaluci sam probao domaći hljeb i teletinu ispod sača, baš sam uživao”, navodi naš gost.
U svojoj karijeri posjetio je desetine zemalja, upoznao različite kulture, a bio je i lični kuhar poznatih u Americi.
“Da, imao sam nevjerovatan život. Smatram da hrana spaja ljude. Imao sam priliku da 10 godina kuham za gospođu Oprah Winfrey, uživao sam kuhajući i za Nelsona Mandelu. Poslije kuham i za Lady Gagu. Otac Lady Gage i ja imamo restoran u New Yorku. Preko Oprah Winfrey sam upoznao najpoznatiji američki par i prisustvovao sam večeri kada je gospođa rekla gospodinu: ‘Ja ću te učiniti predsjednikom’. Govorim o Baracku i Michelle Obami. I dalje kuham za Michelle i to po cijelom svijetu. Sad me mijenja moj učenik iz Meksika, on se brine o tome da Michelle Obama dobro jede dok sam ja u vašoj zemlji”, kaže Art Smith.
Iskoristili smo priliku pa ga pitali šta poznate dame – Lady Gaga, Oprah, Michelle Obama jedu, u kakvoj kuhinji uživaju.
“Pa uživaju u zdravoj i organskoj hrani. Oprah Winfrey ima jedan od najvećih organskih vrtova u Americi, možda jedan od najvećih ikad. Ona zaista jako cijeni svježe povrće i voće, ona bi vjerovatno pojela sve sa ove pijace. Isto tako i Michelle Obama i Lady Gaga. To su sve žene koje su jako zaposlene i one ne vole da im hrana bude komplikovana. Uživaju u jednostavnoj i svježoj hrani. Svaka od njih baš uživa u različitim supama, posebno Lady Gaga kada nastupa u onim ogromnim štiklama, tada traži samo supu i laganu hranu, iako moram priznati da joj je omiljeno jelo pohovana piletina koju spremim za nju”, pojašnjava.
Putem medija često čujemo da Oprah Winfrey ima problema sa viškom kilograma i da je nerijetko na dijetama, kako to izgleda u praksi?
“Da, ključ toga da budete odličan kuhar je u tome da ste uvijek na usluzi i da poznajete njihove jelovnike, da im u svakom trenutku možete preporučiti određenu dijetu, keto dijetu. Sve sam probao s njima, ja sam tu da njih njegujem. Ali naučile su dosad, tajna odlične dijete je u svježoj hrani”, kaže.
A da li kuhar Smith nekad pogriješi, jesu li mu njegove klijentice nekad vratile tanjir?
“Nikad! Nikad mi se to nije desilo! Nikad se nisu usudile da mi se suprotstave. Kad imate ličnog kuhara, vi morate s njim biti graciozno ljubazni. Ali moram da kažem jednu stvar. Nije stvar u hrani, stvar je u srcu. Kad kuhate iz srca, to mora uspjeti i biti dobro”, kategoričan je.
Ljudi se dijele na one koji na hranu gledaju strastveno i oni koji je posmatraju kao gorivo. Šta je ispravnije?
“Da, to je istina. I jedni i drugi su negdje u pravu. Treba da znate da je hrana dar, hrana je svetinja. Molim vas, nemojte da bacamo hranu. Vi ovdje imate takav luksuz da imate puno zemlje i vode, imate priliku da uzgajate tako divnu hranu, to se rijetko gdje može. Zato vam kažem, molim vas, počnimo cijeniti hranu”, poručio je Smith.
A da li veliki kuhari poput Art Smitha imaju omiljeno jelo?
“Imam mnogo omiljenih jela. Sve mi je omiljeno. Zar se ne vidi na meni? Ne biram hranu nikada. Ali nikada ne uzimam hranu od ljudi koji su ljuti, namrgođeni. Sretni ljudi prave i nude sretnu hranu, a ovdje u Bosni i Hercegovini sam pronašao jak puno hrane od puno sretnih ljudi. Hvala vam. I dodao bih jednu poruku za sve. Ponavljam, vi imate ovdje divnu priliku da uzgajate svu tu hranu, a pogledajte koliko ljudi u svijetu je gladno. Kad smo okruženi svim tim ljepotama, nismo ni svjesni šta imamo. A imamo sve uslove za sreću. Molim vas, nemojmo biti bahati”, kaže Art Smith za N1.
A sa svjetskim kuharom, u BiH je stigla i Lauren Bernstein, također svjetski poznavalac dobre hrane i globalne kuhinje.
“Hrana usrećuje ljude. Nas je hrana jako usrećila dok smo putovali ovom divnom zemljom, mislim da je hrana zapravo centar užitka, centar ljepote, otvorimo joj srce i uživajmo”, kaže Bernstein.
A kako ona ocjenjuje bosanskohercegovačku kuhinju?
“Mislim da hrana govori o tradiciji i kulturi vaše zemlje. Sve ovo vrijeme smo slušali o vašoj hrani, o tome kako je ona nastala i sviđa mi se cijela ta priča. Ja putem mog projekta vodim poznate američke kuhare po cijelom svijetu, kako bi putujući upoznali različite kulture u svijetu. A vaša je kultura fantastična”, ističe.
Lauren smatra da smo odlični u kuhanju u ovoj zemlji, a kombinacija mesa i tijesta je idealna.
“I mene je burek oduševio, mogla bih ga jesti svaki dan. Naravno, to ne bi bilo dobro za moju kilažu i drugo što mi se jako sviđa jeste kajmak. Mislim da se to može mazati na bilo šta i da bi bilo savršeno. Takvo nešto nema u Americi i to je nešto što je dio tradicije. Da, to mi se sviđa najviše”, kaže Bernstein.
A šta su čuli o BiH dosad i je li im se to mišljenje promijenilo?
“Kad smo krenuli ovamo, pitali su nas ljudi koliko je sigurno ići tamo? Sad vidim da je jako sigurno i prelijepo je. Mislim da Amerikanci generalno nisu dobri sa geografijom, ali radimo na tome. Mnogo njih uopće i ne zna gdje i BiH. Neki nažalost znaju samo za rat, ali mislim da ove nove generacije to dosta mijenjaju. A i ja ću im reći kad se vratim koliko je ovdje lijepo. Ovo je prelijepa zemlja”, smatra Lauren Bernstein.
I Lauren i Art će se ponovo vratiti u BiH, a kažu, pričat će ljudima koliko ovdje žive dobri ljudi i jedu najbolju hranu.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad