DF: Vlasti RS-a neće moći na miru veličati genocid

Vijesti 11. maj 201920:06 > 20:12
Screen shot

Demokratska fronta pozdravlja i u potpunosti smatra opravdavnom aktivnost izvjestioca Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Prede koji je Evropskoj komisiji dostavio upit a koji se odnosi na entitet Republika Srpska u vezi sa nastavkom negiranja genocida u Srebrenici i nastavkom institucionalnog veličanja genocida, saopćeno je iz stranke.

“Sa druge strane, smatramo krajnje neprimjerenima reakcije zvaničnika iz manjeg bh. entiteta na upit koji je Dan Preda dostavio Evropskoj komsiji”, navode iz DF-a.

Iz stranke tvrde da je nemoguć zahtjev zvaničnika RS-a prema evropskim zvaničnicima da ih se pusti da na miru veličaju genocid i da na miru vrijeđaju žrtve zločina.

“Unatoč svoj nemoralnosti takvog zahtjeva on u suštini ima jednu pozitivnu posljedicu. Naime, veličanje genocida kojeg institucionalno sprovode vlasti RS-a još uvijek u evropskoj i svjetskoj javnosti izaziva oprez. Stoga, mi taj oprez kroz aktivnost izvjestioca Evropskog parlamenta pozdravljamo”, stoji u saopćenju Demokratske fronte.

Dan Preda je postavio “parlamentarno pitanje” Evropskoj komisiji, upozorivši na, kako je napisao, negiranje genocida u Srebrenici od vlasti Republike Srpske. Naveo je i da je sprovođenje presude Haškog tribunala jedan od uslova za približavanje Evropskoj uniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad