Održan sastanak u Vladi RS povodom najavljenih obilnih padavina

Vijesti 12. maj 201911:46 > 11:49
Vlada RS

U Vladi Republike Srpske danas je održan sastanak entitetskog koordinacionog tima koji ima zadatak da prati situaciju u vezi najavljenih obilnih padavina i mogućih poplava, a kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda informisali su Vladu RS da su svi vodostaji rijeka u RS od jutros u opadanju, te da je jutrošnja vremenska prognoza nešto bolja u odnosu na prethodne pokazatelje.

Najviše kiše očekuje se u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu entiteta, u kome bi u periodu od 12. do 15. maja moglo pasti između 120 i 150 litara kiše po metru kvadratnom.

S tim u vezi očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane.

Na sastanku je konstatovano da su sve republičke službe u pripravnosti i stalnoj komunikaciji, da su sve lokalne zajednice obaviještene i dužne da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti u skladu sa republičkim Planom odbrane od poplava.

Stanovništvo se upozorava na moguću pojavu klizišta, pa su načelnici opština u tom dijelu Republike dužni da na vrijeme obavijeste i pripreme stanovništvo koje se nalazi u zoni klizišta.

Sa sastanka je poručeno da nema mjesta panici, jer trenutna situacija ni izbliza nije kao ona iz maja 2014. godine, ali su svi republički i lokalni organi dužni da postupaju u skladu sa Planom odbrane od poplava i da se stave u stanje pripravnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad