Tegeltijin advokat Crnalić: Izjavu ambasadora doživljavam kao pritisak

N1

Disciplinski tužilac podnio je žalbu na odluku komisije, kojim je odbačena disciplinska tužba protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, a zbog moguće umješanosti Tegeltije u aferu "Potkivanje". Ova pravosudna afera koje je potresla Bosnu i Hercegovinu, danas je podjelila i međunarodnu zajednicu. Reagovali amabasadori dijela međunarodne zajednice sa jedne strane, i Rusije sa druge strane.

Prije tri dana Disciplinska komisija VSTV-a odbacuje tužbu protiv Tegeltije u vezi sa aferom “Potkivanje”. Dva dana kasnije, Visoki predstavnik poziva Vijeće da ispravi tu situaciju. Danas sam Tegeltija piše ambasadorima PIC-a.

“S obzirom na autoritet Visokog predstavnika u BiH i njegovu ulogu u pravnom sistemu, te ovlašenja koja ima, jasno je da ovakve sugestije (koje izlaze izvan mandata Visokog predstavnika za BiH) mogu značajno uticati na disciplinski postupak, proces odlučivanja i samu odluku u predmetu u kojem sam ja jedan od učesnika kao tužena strana”.

U pismu se Tegeltija žali, da je Inzko na ovaj način ugrozio njegovo pravo na fer i nepristrasno suđenje. Ubrzo nakon toga objavljena je i zajednička izjava dijela ambasadora PIC-a:

“Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost. Naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. Ustvari, funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji”.

“Nije o

  vdje u pitanju gospodin Tegeltija, ovdje je u pitanju sistem. On ne radi onako kako bi trebao da radi. Željeli smo da poručimo, pravila postoje, pustimo sistem da funkcioniše”, smatra Bruce Berton, ambasador OEBS-a u BiH.

Prvo stav OHR-a, ali i zajedničku izjavu ambasadora advokat odbrane Milana Tegeltije Asim Crnalić doživljava kao pritisak.

“Nemam nikakvu primjedbu vezanu za tu zajedničku izjavu, osim jedne primjedbe – ona je napisana u kontekstu pritiska. Svi ti ambasadori zagovaraju pravnu državu, a ja njima kažem to što oni rade, to nije emanacija pravne države”, tvrdi Crnalić.

Sličan stav dijele i u ambasadi Ruske Federacije. Porukama iz OHR-a kažu, neprijatno su iznenađeni.

“OHR je odlučio da izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi pitanje. Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obavezan da iznosi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njenih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav”, stoji u saopštenju Ambasade Rusije.

U međuvremenu, magazin Žurnal objavljuje nove detalje, kojim dokazuju umješanost Tegeltije, ali i drugih nosioca pravosudnih funkcija u cijeli slučaj…

“Prije sastanka Tegeltije sa Aleševićem Dalida Burzić za dvije godine nije uputila ni jednu urgenciju, nakon sastanka Tegeltije sa Aleševićem, i kada je Tegeltija kazao da će vidjeti sa Dalidom Burzić, Dalida Burzić i njena naslijednica Anika Kešelj šalju četiri urgencije”, kaže Avdo Avdić, novinar “Žurnala”.

Šta piše u žalbi disciplinskog tužioca, te koje će dokaze upotrijebiti nije poznato. Tegeltija, nakon pisma koje je javno uputio nije želio dati komentar. Kaže do daljnjeg neće davati izjave.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad