Ružica Jukić dobila odgovor članova Predsjedništva BiH

Vijesti 10. jun 201918:46 > 19:22
N1

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Ružica Jukić pisala je članovima Predsjedništva BiH. Za Jukić je previše stranih uticaja na pravosudni sistem u BiH. Iz državnog Predsjedništva je dobila odgovor, nejedinstven.

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini doživjelo je potpunu anarhiju, a nijedan građanin ove zemlje više ne vjeruje ni jednom sucu niti tužitelju, zabrinuto je u pismu Predsjedništvu poručila Ružica Jukić. U prilično dugom i sadržajnom pismu, pisala je uglavnom o sebi, poštenju i svojim sposobnostima, ipak i hitno pozvala Dodika, Komšića i Džaferovića da u pomoć pozovu UN i Evropsku uniju. Stigao je i žurni odgovor. Jedno bh. predsjedništvo, tri razmišljanja.

“Neka to shvate dobronamjerno, ne kao miješanje, nego da to shvate kao intenciju da se ova afera mora istražiti do kraja, da svaki detalj mora biti poznat javnosti jer ukoliko to ne bude rasvjetljeno do kraja i ukoliko se iz toga ne ponese i disciplinska i politička i krivična odgovornost, jer elementi svih ovih odgovornosti postoje, bojim se da to neće baciti sjenu na sudske vlasti u BiH”, ocjenjuje Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

“Postavlja se osnovno pitanje – kako neko može ko dolazi sa strane vršiti pritisak na domaće institucije, a navodno ni oni unutra ne mogu da potraže odgovornost onih koji rade u tim institucijama, tako da ne vidim svrhu, ali što se mene lično tiče, ne vidim ni razlog da budem protiv toga”, kaže Milorad Dodik, Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Više detalja ima Adi Bebanić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad