Dva pisma iz VSTV-a, Jukić ne odustaje od "zaštite pravosuđa"

Vijesti 11. jun 201918:01 > 18:59
N1

Nastavlja se prepiska u vezi sa stanjem u bh. pravosuđu i posljednjih navoda o korupciji u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Reakcije stižu sa svih strana, od optuživanja preko poziva na ostavke. Prva žena VSTV-a, Ružica Jukić ne odustaje od, kako kaže, zaštite pravosuđa.

Drama u pravosuđu ne prestaje! Bilo je neophodno nekoliko dana da se počnu oglašavati i optuženi i oni koji tuže, sve zbog pisma Ružice Jukić. Uslijedile su prepiske, podijeljenje na dva fronta.

Sa jedne strane je Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, vrlo uporno i odvažno tvrdi da se pravosuđe u Bosni i Hercegovini mora spasiti i pod cijenu uplitanja stranih tijela. Sa druge strane su dva člana Predsjedništva, međunarodna zajednica, OSCE, pojedine ambasade, pa čak i pojedini članovi VSTV-a -svi oni dijele jedno mišljenje da pravosudni sistem u BiH se mora mijenjati.

Ali ko će ga mijenjati, još nije poznato. Vratimo se na početak. Ovo je slijed događaja:
Ružica Jukić šalje pismo članovima Predsjedništva BiH. Traži pomoć UN-a i Evropske unije.
Dodik odobrava, Džaferović i Komšić se protive.

“Mi znamo šta, kad treba da kao Predsjedništvo uradimo, ili bar ja znam na tu temu”, ističe Džaferović.

Da za ovu temu u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nema mjesta ponovio je i Željko Komšić, tvrdeći da su zahtjevi VSTV-a kontradiktorni i da sad, kad nemaju izbora, upomoć zovu Predsjedništvo.

No Ružica Jukić Komšiću nije ostala dužna. Stiglo je novo pismo. U ovom sada kaže da je bio “dekoncentrisan”, u pitanje dovodi “navodni patriotizam” Željka Komšića i kaže da ga niko nije pitao za mišljenje o odnosu VSTV-a i bh. građana i još jednom je pozvala na reakciju.

Podsjetimo i to da su prije nekoliko dana zajedničku izjavu potpisali OHR, OSCE i ambasade u kojima pozivaju na istrage rada pravosuđa i kako su zajednički poručili – niko nije iznad zakona.

Ružica Jukić ni njima nije prešutjela. Ovaj put ispod državnog grba i zvanično ispred VSTV-a odgovorila im je kako je “njihov zadatak da se brinu o građanima stranih država, a ne da diktiraju domaće odnose” i dodala:

“Ponavljanje ispraznih fraza o tome da niko nije iznad zakona, nije odgovor na ovakvu zastrašujuću nedemokratsku i nečuvenu pojavu, da se na takav način ambasade postavljaju ne samo iznad, tj. izvan zakona, nego kršenje svakog elementarnog ljudskog prava pojedinaca koje se privodi u staklene i gumene sobe i ponižava njihovo ljudsko dostojanstvo”.

No ovdje nije kraj pisanim saopćenjima. Navedeni aktuelnim dešavanjima, pojedini članovi VSTV-a ogradili su se od stavova Ružice Jukić. Konkretno, Amila Kunosić, Goran Nezirović, Mahmut Švraka i Selim Karamehić. Kažu da pisma nisu napisana u ime VSTV-a, nego konkretno Ružice Jukić i sudeći prema sadržaju pisma, spremni su na promjene.

“Problemi u radu VSTV-a BiH i sudskog sistema, a naročito aktuelni, neće se i ne mogu riješiti saopštenjima za javnost, niti pismima, ma kome ta pisma bila adresirana. Ovo naročito ukoliko ta saopštenja i pisma, umjesto iskazivanja duha otvorenosti i samokritičnosti, iskazuju namjeru prebacivanja krivice na one koji nas legitimno i opravdano upozoravaju na slabosti i propuste u našem radu”, poručila su četiri člana VSTV-a.

I dodaju da su slabosti u sudskom sistemu evidentne. A evidentan je i stav javne riječi prema prepiskama.

“Ovo sa obraćanjem Predsjedništvu ili sa traženjem podrške i informisanjem je također jedno neprihvatljivo ponašanje. Visoko sudsko i tužilačko vijeće je apsolutno pokazalo svoj obraz”, zaključuje Rubina Čengić, novinarka i publicista.

Nije poznato nazire li se kraj pravosudnoj aferi, jer sve strane u svojim stavovima, kako se dosad čini, ne planiraju popustiti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad