Načelnik Generalštaba Turske: Puna podršku BiH na evroatlanskom putu

Vijesti 14. jun 201917:21 > 17:22
ARIS MESSINIS / AFP

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske general Yasar Guler, koji u pratnji delegacije danas boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio je kako BiH od Turske, kao članice NATO-a, ima punu podršku na evroatlanskom putu.

Guler se danas u Sarajevu sastao s zamjenikom ministra odbrane BiH Seadom Jusićem. Tokom sastanka bio je govora o evropskim i evropatlanskim integracijama, bilateralnoj i regionalnoj vojnoj saradnji, te je iskazan interes za proširenje odbrambene saradnje dviju zemalja.

Guler se zahvalio na prijemu te istakao čvrste veze između Turske i BiH. Posebno je naglasio važnost implementacije Sporazuma o saradnji iz 2017. godine te izrazio spremnost za unapređenjem saradnje.

Jusić je istakao da BiH ima svojevrsne izazove kada su u pitanju evroatlantske integracije te da je u tom smislu veoma važna pomoć Republike Turske na planu operabilnosti sa NATO-om, istakavši da “Republika Turska nije jedina zemlja koja pruža podršku OS BiH ali jeste u vrhu zemalja koje to čine.”

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović iskazao je zahvalnost Republici Turskoj na pružanju podrške Bosni i Hercegovini, posebno cijeneći respektabilnu materijalnu podršku u razvoju i modernizaciji Oružanih snaga BiH i podršku kroz proces školovanja i edukacije pripadnika MO i OS BiH na vojnim akademijama u Republici Turskoj.

Guler je naglasio da će Bosna i Hercegovina od Republike Turske, kao članice NATO-a, imati punu podršku na evroatlantskom putu.

Pored zamjenika ministra Seada Jusića i generala Yasara Gulera, sastanku su prisustvovali članovi delegacije ministarstva odbrane i OS BiH, među kojima su bili načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, pomoćnici ministra odbrane BiH, te vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Gulhan Yilmaz, zajedno sa ostalim članovima delegacije OS Republike Turske, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad