Uzavrela politička klima: Bez jasnih naznaka o formiranju vlasti u BiH

Vijesti 15. jun 201918:34 > 19:23
N1

“Bošnjački blok treba odustati od toga kao uslova” – zvanične su poruke iz redova HDZ-a BiH, a odnose se na usvajanje Prvog nacionalnog godišnjeg programa.

HDZ je za NATO put Bosne i Hercegovine, pojašnjavaju iz ove stranke, no potrebno je ući u proces imenovanja Savjeta ministara BiH. Takve poruke stižu nakon fijaska u funkcionisanju zakonodavne vlasti i prekida druge hitne sjednice u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ako neko od kolega, neko ko čini parlamentarnu većinu, neko ko čini vlast u ovoj državi ima dvojbe, ima nekakve razloge da to neće, ne može stvar siliti. Mi ta pitanja možemo riješiti dogovorom i bitniji je dogovor unutar nas i onda će biti mir unutar države i funkcioniraćemo. Kad se dogovorimo vjerovatno je i sigurno je da će slika prema asocijaciji ili prema vani biti drugačija i bolja”, kazao je Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH.

Stav HDZ-a dobro je poznat njihovim partnerima – SNSD-u.

HDZ je u pravu. Oni su nama to rekli. Razumijem zašto Bošnjaci žele da se ide ka NATO-u. Razumijem i zašto to hoće Hrvati. Pojednostavljeno, tamo se nalazi i Turska, tamo se nalazi i Hrvatska. Ali zašto oni ne žele da shvate – zašto mi nećemo, nego pokušavaju da zaustave čitav politički i institucionalni život u BiH i misle da će do toga doći. Ja im kažem da neće. I to su mogli da vide. Ako oni to žele, a njihovi ciljevi nisu, iskreno, to – MAP i NATO. To u suštini ne mijenja situaciju, situaciju u BiH su mogli promijeniti novi organi vlasti koji nisu formirani”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Put ka NATO-u je pitanje budućonosti Bosne i Hercegovine, jasni su u SDA.

Ako smo usvojili zakone jednoglasno u Parlamentarnoj skupštini BiH koji podrazumijevaju NATO put BiH, ne znam o čemu onda i Lovrinović i Staša Košarac govore o nekom odustajanju. Šta mi trebamo – da prihvatimo podjelu BiH ili da BiH postane nečiji vazal? To ne možemo prihvatiti i to je minimum ispod kojeg mi ne možemo ići. To je pitanje svih pitanja, to je pitanje budućnosti Bosne i Hercegovine i pitanje budućnosti građana koji žive na prostorima BiH”, istakao je Šemsudin Mehmedović iz SDA.

Kalendarski – nije stiglo ljeto, ali je politička klima odavno uzavrela. U prostoriju u kojoj zasijeda Savjet ministara BiH, izvjesno je, još neće ući novi ministri. Sale za državne poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini najčešće su prazne. Na dnevnom redu nema pitanja od stvarne važnosti za građane.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad