Košpić: Elektroprenos je nezakonito zaposlio 100 ljudi

Vijesti 06. apr 201517:56 > 18:04
N1

Posao u državnoj službi je siguran, ali kako ga dobiti? Zbog, kako se tvrdi, nezakonitosti prilikom prošlogodišnjeg zapošljavanja blizu stotinu radnika u Elektroprenosu BiH, ovih dana su upućene i krivične prijave.

Duško Košpić iz Banje Luke prošle godine se prijavio na konkurs Elektroprenosa BiH za dva radna mjesta. Posao nije dobio, uz zabranu da se žali na takvu odluku. Košpić je zbog toga upravo uputio Krivičnu prijavu protiv generalnog direktora Matana Žarića tvrdeći da je konkurs proveden nezakonito, jer je primjenjivan Zakon o zapošljavanju u institucijama BiH, premda je Elektroprenos akcionarsko društvo.

“Elektroprenos je postupao nezakonito i protiv ustavno te je povrijedio međunarodne norme. Ja smatram da tu nije samo u pitanju krivična odgovornost, već poslovna odgovornost menadžmenta, zatim krivična i materijalna odgovornost“, rekao je Duško Košpić.

Košpić je o svom slučaju obavijestio i predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića i druge institucije. Elektroprenos odbacuje Košpićeve optužbe, navodeći da u konkursu od aprila prošle godine, kada je zaposleno oko stotinu radnika, nije bilo nikakvih nezakonitosti.

“‘Elektroprijenos-Elektroprenos BiH’ a.d. Banja Luka je međuentitetska kompanija  čiji su vlasnici Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske. Shodno tome u našoj Kompaniji se primjenjuje Zakon o radu u institucijama BiH”, saopćeno je iz te kompanije.

U Bosni i Hercegovini ima više od 70 državnih institucija. Za rukovodeće pozicije konkurse sprovodi Agencija za državnu službu BiH koja institucijama upućuje rang listu sa najuspješnijim kandidatima. Takvih je slučajeva lani bilo 13 za ukupno 14 pozicija. Međutim, direktori državnih institucija imaju diskreciono pravo da postave bilo koga sa te liste, a ne najboljeg.

“Agencija uvijek daje mišljenje za imenovanje najuspješnijeg kandidata, nakon čega rukovodilac institucije nadležne za imenovanje ima ovlaštenje da imenuje kandidata sa liste uspješnih bez obzira na poredak na listi, u roku od 30 dana, od dana prijema mišljenja Agencije, uz obrazloženje ukoliko nije imenovan najuspješniji kandidat”, objašnjavaju u toj Agenciji.

Praksa do sada je pokazala da su neki rukovodioci, koji su bili sa začelja liste, poslije hapšeni zbog sumnje da su počinili krivična djela. To što direktori zapošljavaju niže rangirane kandidate se ne tiče Agencije za državnu službu, koja nas za dodatna objašnjenja uputila na institucije u kojim su se takvi slučajevi i dogodili.

Bosna i Hercegovina dobila je novu vlast. Nakon raspodjele resora u Vijeću ministara, slijedi trka za uticaj na određene institucije i agencije. I tu će igrati stranačka križaljka. Samo se čeka da pojedinim direktorima istekne mandat.

Pogledajte prilog Borisa Breze.