Bajtal: Miloševićeva zaostavština i dalje prisutna u regiji

Vijesti 07. apr 201509:56 > 10:00
N1

Promocija knjige “Zločini i laži Miloševićeve kripto-politike”, autora prof. dr. Esada Bajtala u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, bit će održana danas u Bošnjačkom institutu.

Knjiga “Zločini i laži Miloševićeve kripto-politike” propituje sindrom velikosrpske ideologije, fenomen Miloševićeve ideologije, pozivajući se na autore koji su ranije pisali o ovom fenomenu od Florence Hartmann do Vidosava Stevanovića. Svim ovim knjigama jedna stvar je ista, a to je da se Milošević nije desio preko noći i da nije bio sam.

Dr. Esad Bajtal, filozof, sociolog, psiholog, jedan je od najutjecajnijih intelektualaca, poznat po bespoštednim kritičkim analiziranjima situacije u BiH i u regionu za Novi dan govorio je o svojoj posljednjoj knjizi.

Bajtal je istakao da je bitno da se piše jer su ljudi skloni zaboravu, a onaj ko ne nauči historiju osuđen je da mu se ona ponovi.

Profesor je dodao da Milošević nije bio sam, nego je on produkt jedne ideologije.

“Nikada u politicu nisu talenti na vrhu. Na vrhu su marionete koje je najlakše obrađivati. Za vodstvo biraju one sa karakteristikama plastelina, lake za obrađivanje”, rekao je Bajtal i dodao da je Milošević bio “čovjek od plastelina” velikosrpske ideologije zbog koje je skupu cijenu platilo 24 miliona stanovnika bivše Jugoslavije. Samo je Milošević, kako je rekao Bajtal, mogao voditi ratove od Ljubljane do Prištine na tako brutalan način.

Gost Novog dana je podvukao da je u BiH bilo najmanje razloga za rat jer Srbi nisu bili ugroženi kao što je to bilo u Hrvatskoj.

“Rat je ranije bio planiran. On se morao desiti i nije trebao nikakav povod za njega. Brutalnošću je trebalo proizvesti razlog rata i opravdati mržnju koje nije bilo, a na koju su se pozivali. BiH je samo po sebi u strukturalnom smislu, u civilizacijskom, bila paradigma Jugoslavije, multinacionalna i multikonfesionalna. Najveći paradoks je bio kada je Evropa, koja je izgrađena na temeljima multinacionalnosti i multikonfesionalnosti dozvolila da se razgrađuje BiH koja je, ustvari, mini Evropa”

Bajtal je izrazio strah da je Miloševićeva “zaostavština” još živa.

“Još su uvijek temeljni koncepti velikosrpske ideologije, Miloševićeve politike, prisutni u zemljama regiona. Vidimo kako požar nacionalizma zahvaća Makedoniju. Nacionalističe logike su kao epidemija, brzo se šire i teško se gase. Zato je naša budućnost, ovdje u BiH, i inače na Balkanu vrlo neizvjesna”, rekao je profesor i zaključio da će svijet i Evropa imati velike problemeu “gašenju požara”.