St. Louis: Ubici Bosanca Harisa Gogića 50 godina zatvora

Vijesti 08. apr 201507:20 > 07:28
Facebook

Joseph Fox je osuđen na 50 godina zatvora zbog napada na dvojicu braće, Mirzu i Harisa Gogića, od kojih je jedan podlegao povredama.

Presuda je trebala biti izrečena 31. maja zbog napada koji se desio 2013. godine u kojem je mlađi od dvojice braće, Haris Gogić (19), ubijen. Ipak, optuženi Fox je pristao na nagodbu.

Nesretni događaj se desio u okrugu Bevo Mill, a Fox je osim za ubistvo optužen za napad i oružanu pljačku.

U konačnoj nagodbi sa Sudom, Fox je osuđen na 20 godina zbog pljačke, a sudija Rex Burlison je naredio da odsluži doživotnu i kaznu zbog pljačke, neovisno.

Incident se dogodio u Quick Stop radnji za popravke elektronske opreme čiji su vlasnici Gogići. Fox je u napadu na radnju upucao obojicu, te počeo gušiti radnicu koja je radila za kasom.

Mirza Gogić je pogođen u ruku, a njegov mlađi brat Haris je pogođen u glavu da bi kasnije podlegao u bolnici. Fox je pobjegao sa 30 dolara iz kase, prenosi STL Today.

Facebook

Prema zakonu koji vlada u saveznoj državi Missouri, doživotna kazna iznosi 30 i više godina. Maksimalna kazna koju je mogao dobiti jeste doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Mirza je za lokalne medije izjavio da je bijesan zbog odluke i nagodbe, jer vjeruje da je Foxu trebalo biti suđeno i da je trebao biti osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Patio sam tri godine, moja porodica je patila tri godine i patit ćemo do kraja naših života. Trebao je ostati do kraja života iza rešetaka i tačka“, kazao je Mirza medijima nakon nagodbe.

On je ubica. Država mu je učinila uslugu i ponudila mu nagodbu koja njemu odgovara, a mi nismo imali pravo uraditi ništa. Imam osjećaj da su bili više na njegovoj strani nego na strani pravde“, dodao je.

Inače, Mirza je zaručio radnicu koja je u tom trenutku bila u radnji, a na ljeto očekuju prvo dijete. 

Već znamo da je dječak, i nazvati ćemo ga Haris“, kazao je Mirza.