Sve Haške presude za zločine u Srebrenici

Vijesti 08. apr 201518:34 > 18:43
N1

Zdravko Tolimir peta je osuđena osoba u Haškom tribunalu koja je proglašena krivom za počinjeni genocid na području Srebrenice 1995. godine. Prema mnogima, najvažnije presude za zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u ovoj opštini tek se trebaju izreći Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Bivšeg zapovjednika u Vojsci RS-a Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici, a ukinut mu je dio presude Pretresnog vijeća koji se odnosi na presudu za genocid u Žepi.

Tolimira je Vijeće krivim proglasilo za:
– genocid,
– udruživanje radi vršenja genocida,
– istrebljenje,
– progone i nehumana djela,
– prisilno premještanje,
– zločini protiv čovječnosti,
– kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Za genocid u Srebrenici zajedno sa Toilimirom do sada je u Haškom tribunalu krivim proglašeno pet osoba.

Za sve ono što su proživjeli ovi ljudi 1995. godine –  progon, ubistva, istrebljenje, do sada su osuđeni:

Za počinjeni genocid – bivši general Drinskog korpusa Radislav Krstići na 35 godina zatvora.

Većina mjesta na kojima su ubijani srebrenički muškarci bila je u zoni odgovornosti Zvorničke brigade. Dragan Obrenović, bivši načelnik štaba ove brigade, osuđen je na 17 godina zatvora.

Krivim za ratne zločine u Srebrenici proglašen je i pukovnik Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske Vidoje Blagojević te je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina.

ICTY je donio presude i za sedmoricu vojnih i policijskih dužnosnika  RS za pokolj u Srebrenici i Žepi, u najvećem suđenju suda do tada.

Za genocid su osuđeni:
Vujadin Popović – na doživotnu kaznu zatvora kao i Ljubiša Beara, dok je Drago Nikolić dobio 35 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu. Radivoje Miletić osuđen je na 18 godina, Vinko Pandurević za pomaganje i podržavanje ubistava, progone i prisilno premještanje 13 godina zatvora. Za sudjelovanje u srebreničkoj operaciji Vojske RS Ljubomir Borovčanin dobio je 17 godina, a Milan Gvero 5 godina zatvora.

No, po mnogim najvažnije presude za ono što se događalo u Srebrenici 95. tek se očekuju.

Na jesen bi tako trebala biti izrečena presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je optužen za genocid u Srebrenici. Po istoj optužnici, upravo traje i postupak protiv Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba Vojske RS-a.

Pogledajte prilog Zvonke Komšića.