"Džaferović i Komšić dužni su podnijeti tužbu protiv Milorada Dodika"

Vijesti 20. jul 201908:23 > 08:32
FENA/Almir Razić

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović oglasio se, kako je naveo, "u povodu neadekvatne reakcije članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića na Dodikov veto kojim se omogućava agresija na Bosnu i Hercegovinu".

“Nije dovoljna verbalna osuda veta Milorada Dodika na podnošenje tužbe protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu zbog gradnje Pelješkog mosta kojim se namjerava uskratiti međunarodno pravo države za izlaz na otvoreno more preko teritorijalnih voda Bosne i Hercegovine”, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Kako navodi, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a posebno predsjedavajući Željko Komšić, dužni su podnijeti tužbu protiv Milorada Dodika Sudu BiH, kao i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta države.

“Takođe, dužni su odmah organizovati sastanak predstavnika Suda BiH, Tužilaštva BiH, Pravobranilaštva BiH i svih drugih nadležnih institucija i pojedinaca, uključujući i predstavnike Advokatske komore Federacije BiH, kako bi se u okolnostima podnesenog veta donijele adekvatne odluke o daljem djelovanju u cilju zaštite vitalnih interesa države i sprečavanja mirnodopske agresije na Bosnu i Hercegovinu”, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad