Prijeti li tuzlanskom SDP-u sudbina SDA?

Vijesti 20. jul 201917:46 > 17:59
N1

U jeku sukoba dijela tuzlanske struje koja je koalirala SDA, s ostatkom članstva, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izabira novo rukovodstvo. Elvir Karajbić generalni je sekeratar. Saša Magazinović ponovno predsjednik Glavnog odbora. Uz predsjednika partije Nermina Nikšića poručuju - svi oni koji su se oglušili o odluke organa SDP sami su se isključili.

Uprkos mogućnosti da se tuzlanski SDP pocijepa, da do jučer najviši članovi – osnuju novu stranku – predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić rezolutan – u njihovim redovima nema mjesta za one koji ne poštuju odluke većine i zvaničnih organa. A jedna od tih odluka je i ona da se ne ide u koaliciju s nacionalnim strankama.

“Raskola u SDP-u nema, u SDP-u su ostali SDP-ovci oni koji su smatrali da ne trebaju biti dio priče SDP-a su izabrali da sarađuju s SDA. Nema raskola ako se od deset zastupnika dva odluče da budu dio parlamentarne većine s SDA”, tvrdi Nikšić.

Stoga je uz, poslanike u Skupštini TK, Vujovića i Tokića, gotovo pa izvijesno isključenje iz stranke dosadašnjeg lidera Kantonalne organizacije, Envera Bijedića. No, u SDP-u ne strahuju od toga da će im odlazak članstva nanijeti posebnu štetu.

“Mi nastavljamo gdje smo stali raditi s građanima TK, biti žestoka opozicija SDA vladi u koja nažalost ima podršku i nekoliko ljudi koji su nekada bili u SDP-u”, poručuje Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora.

Novoizabrani generalni sekretar, Elvir Karajbić, smatra da situacija s tuzlanskim SDP-om nije toliko alarmantna kako se u javnosti predstavlja.

“SDP u Tuzlanskom kantonu naravno da ima svoju bazu i mi se iskreno nadamo da će i u budućnosti to biti najjača baza SDP-a”, ističe Karajbić.

Prije samo nekoliko dana, nakon isključenja Vujovića i Tokića, oglasio se jedan od najistaknutijih SDP-ovaca, Enver Bijedić, poručivši – ako vrh partije ne promijeni stav, moguće osnivanje nove stranke.

“Dajemo punu podršku Vujoviću i Tokiću i ne podržavaPrijetmo odluku o nestatutarnom isključenju iz SDP-a BiH. Ukoliko Predsjedništvo SDP BiH ne povuče odluku, oni će biti prinuđeni da svoju političku karijeru traže u novom političkom subjektu, ali ne i u jednoj od postojećih stranaka”, kaže Bijedić.

Načelnik Lukavca, Edin Delić, već je najavio napuštanje SDP-a. Procjene su da ukoliko se i desi formiranje novog političkog subjekta, SDP bi samo u ovom Kantonu mogao ostati bez nekoliko hiljada članova. A samo na proteklim izborima gotovo 50 hiljada građana Tuzlanskog kantona, dalo je povjerenje SDP-u. Baza predvođena Nerminom Nikšićem poručuje, obećali smo glasačima da nećemo s nacionalnim strankama. Dok oni predvođeni Bijedićem i Delićem smatraju da kao pobjednička partija u Kantonu, ne mogu ostati u opoziciji.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad