Počinje kontrola iznajmljivanja privatnog smještaja u Kantonu Sarajevo

Vijesti 26. jul 201913:16 > 13:18
Anadolija/Ilustracija

Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) kreće u akciju kontrole neregistriranih iznajmljivača privatnog smještaja, kako bi se smještajni objekti uveli u zakonske okvire i spriječilo crno tržište i nelojalna konkurencija.

Akcija je poduzeta nakon urađene analize ali i prijava građana i turista, o velikom broju nelegalnih smještajnih objekata, koji se oglašavaju na online agencijama-internet platformama (Booking, Airbnb itd.).

– Neregistrovani iznajmljivači smještajnih objekata, osim što krše zakonske odredbe, šalju vrlo negativnu sliku o našoj državi kao primamljivoj turističkoj destinaciji (bilo je slučajeva da turisti izvrše rezervaciju, uplate, dođu na odredište koje ne postoji) – ističe se u saopćenju TZKS.

Također, turisti koji su u nelegalnom smještaju se ne prijavljuju nadležnim institucijama, što sa sigurnosnog aspekta može predstavljati prijetnju.

Zbog svih navedenih problema Turistička zajednica KS će sa Booking-om, Airbnb-om i ostalim online agencijama- platformama, u saradnji sa nadležnim inspekcijama, kao i ostalim institucijama nadležnim za strane goste koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, poduzeti akciju borbe protiv crnog tržišta i nezakonitog rada.

– Oni iznajmljivači koji budu pronađeni da nisu registrovani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti biće skinuti sa navedenih platformi i protiv njih će biti poduzete zakonski predviđene mjere – naglašava se.

Da bi se zakonski oglašavali na pomenitim platformama iznajmljivač mora imati dokaz, Rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uslova za izdavanje smještajnih objekata u domaćinstvu, u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

Na linku www.visitsarajevo.ba mogu se pronaći detaljne informacije o načinu registracije i svim zakonom predviđenim obavezama kao iznajmljivača smještaja.

Također, iz TZKS mole iznajmljivače koji podnesu zahtjev za kategorizaciju svog smještajnog objekta da informišu o tome kako ne bi bili skinuti sa navedenih platformi za online iznajmljivanje i kako ne bi protiv njih bile poduzete zakonom predviđene mjere.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad