Joseph: Nezamisliv raspad BiH bez nasilja, neophodan veći međunarodni pritisak

Promo

Ako najjači politički lider u regionu – a to je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – iskaže jasno i nedvosmisleno privrženost svoje zemlje Zapadu, odnosno EU i SAD, onda bi ta njegova posvećenost imala ogroman, pozitivan efekat po BiH i Kosovo, ocjenjuje u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Edward Joseph, profesor Univerziteta Johns Hopkins, koji je bio u međunarodnim misijama na Balkanu tokom i nakon rata.

“Smatram da je predsjednik Vučić u prilici da povuče takav historijski i strateški potez. U tom slučaju, ostao bi upamćen u srpskoj historiji kao odlučni vođa. Vučić ima priliku da izdejstvuje rhešenje za Srbe, kojim bi sačuvali svoje dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom i, istovremeno, to bi osnažilo BiH. To može da učini ako želi. Međutim, ukoliko želi da nastavi da igra i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpheti zbog te politike jalove dvosmislenosti”, ističe Joseph.

Govoreći o dogovoru lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH koji su postigli dogovor vezan za formiranje Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, te potpisali Principe za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine, Joseph navodi da moramo tek da vidimo šta pomenuti sporazum znači u pogledu ispunjavanja kriterijuma iz MAP-a.

“Ja sam sumnjičav da li je to dogovor koji zaista omogućava ostvarenje pomenutog cilja. Sasvim je jasno da Milorad Dodik slijedi politiku Moskve, a posljednje što ona želi jeste napredak regiona ka NATO-u, naročito nakon ulaska Sjeverne Makedonije i Crne Gore u ovu Alijansu, zatim gubitka njenog uticaja u Grčkoj. Dakle, napredak BiH ka NATO-u je posljednje što Rusija želi i Dodik će veoma pažljivo slediti tu liniju”.

Kako je kazao, kada je riječ o krizi u BiH, ona ne traje 20 i nešto godina.

“Počela je tek 2006., kada je otišao Paddy Ashdown sa funkcije Visokog međunarodnog predstavnika a na njegovo mjesto došao Christian Schwarz-Schilling. BiH se do te godine ubrzano kretala ka funkcionalnoj državi. Dakle, nije tačno da ona ne može da bude funkcionalna. Tada je postojao pozitivan trend i čak je postojao predlog reformi, poznati kao ‘Aprilski paket’, koji bi dramatično poboljšao situaciju, ali je odbačen. U međuvremenu je došao novi Visoki međunarodni predstavnik (Christian Schwarz-Schilling), koji je bio veoma pasivan, što je omogućilo Dodiku da se protivi promjenama i to traje 13 godina. Drugo, u slučaju da bilo ko pokuša da se otcjepi od BiH, to bi dovelo do rata. Dakle, nezamisliv je raspad BiH bez nasilja. Stoga, da bi se pronašao izlaz iz ovog ćorsokaka neophodan je mnogo veći međunarodni pritisak i angažman nego sada, prije svega SAD, jer EU nije u stanju da riješi strukturne probleme sa kojima se BiH suočava”, kazao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Edward Joseph, profesor Univerziteta Johns Hopkins, koji je bio u međunarodnim misijama na Balkanu tokom i nakon rata.

Integralni intervju pročitajte na portalu Radija Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad