Stanić: Savremena oprema u bolnici u IS zamijenjena nekvalitetnom i jeftinom

Vijesti 08. aug 201913:31 > 13:39
SDS

Slobodan Stanić, član Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a kazao je kako je značajan dio opreme koja je predviđena u tenderskoj dokumentaciji za izgradnju i opremanje bolnice u Istočnom Sarajevu zamijenjen daleko nekvalitetnijom i jeftinijom opremom, a da je cijena ukupnih poslova ostala ista.

Stanić je istakao da je gradnja i opremanje ove bolnice plaćena daleko više od realne cijene, ali da čak ni to nije bilo dovoljono pa je umjesto savremene stigla daleko lošija i neefikasnija oprema.

„Tako je razlika u cijeni ginekološkog stola sa opremom koji je predviđen i onoga koji je nabavljen oko 15 hiljada maraka. Moglo se desiti da iz nekih razloga nije bila moguća nabavka nekog od predviđenih uređaja ali je zato razlika u cijeni za svaku stavku morala biti odbijena od ukupne cijene bolnice od 54 miliona KM“, kazao je Stanić.

On je pozvao ministra zdravlja Alena Šeranića da povodom ovog slučaja formira komisiju koja će utvrditi činjenično stanje i odgovorna lica koja su ovo omogućila.

„Tražimo da o svemu obavijesti nadležne organe i javnost. Koliko sam informisan sadašnji ministar nije bio uključen u poslove oko opremanja i izgradnje ove bolnice i to je i njemu jedno neprijatno nasljeđe. Tim prije pošto on nije involviran dajemo mu mogućnost da poduzme zakonom predviđene mijere“, kaže Stanić.

On je poručio da će SDS, ukoliko se ništa ne preduzme, za mjesec dana organizovati novu konfereniju za medije na kojoj će biti prezentovani novi detalji povodom ovog slučaja.

Istakao je i da je dodatni problem u slučaju opremanja i izgradnje ove bolnice i što četrdeset stavki od opreme koja je isporučena nije registrovano kod Agencije za lijekove BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad