Počelo suđenje za ratni zločin u Lokanju

Vijesti 17. apr 201515:02 > 15:07
N1

Pred Sudom BiH počelo je suđenje devetorici nekadašnjih pripadnika policije i Vojske Republike Srpske optuženih za ratni zločin na području Zvornika 1992. godine.

Za ovaj zločin optuženi su Goran Maksimović kao komandir interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku i Ljiljan Mitrović kao njegov zamjenik.

Optužnica tereti i Slavka Perića kao komandira Lokanjske čete Zvorničke brigade, te pripadnike ove jedinice Mileta Vujevića, Vukašina Draškovića, Gojka Stevanovića, Cvjetka Popadića, Raju Lazarevića i Miću Manojlovića.

Na teret im je stavljeno da su učestvovali u progonu u okviru kojeg je sredinom jula 1992. u selu Lokanj ubijeno najmanje 67 civila bošnjačke nacionalnosti, prenosi Birn.

Tužilac Dika Omerović rekla je u uvodnoj riječi da će dokazati da napadnuta kolona koja je krenula iz Teočaka sa više od 120 civila, u kojoj je bilo žena i djece, nije bila nikakav vojni faktor, niti je predstavljala prijetnju.

Ova kolona, prema optužnici, napadnuta je 14. jula 1992. godine ili približno tog datuma, a napad je organizovao Vinko Lazić, tadašnji načelnik SJB Ugljevik, koji je trenutno nedostupan.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali napadu, čuvanju i provođenju 76 civila, od kojih je na više lokacija njih 67 ubijeno.

Navode optužnice Tužilaštvo planira dokazivati saslušanjem 138 svjedoka.

Odbrana prvooptuženog Maksimovića najavila je da će pozvati 40 svjedoka koji će govoriti o tome kako je i ko planirao ovaj zločin.

“Naš prvi i glavni svjedok je Vinko Lazić, a drugi Radivoje Đorđić, koji će se, nadam se, oporaviti. Želim da dokažem da mog klijenta niko ništa nije pitao”, rekao je branilac Duško Tomić.

Đorđić je bio prvobitno optužen u ovom predmetu, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti.

Odbrane Stevanovića i Lazarevića najavile su da će osporavati kvalifikaciju zločin protiv čovječnosti. Oni su izrazili sumnju da je ova kvalifikacija stavljena na teret optuženima samo da bi im sudili po Krivičnom zakonu BiH, koji predviđa kaznu do 40 godina zatvora.

“Prvi kontakt sa kolonom bio je iznad srpskih kuća u Lokanju, kada su ubijena četvorica iz srpske straže. Sve što se kasnije desilo jeste neprofesionalno postupanje komandira, ali oni nisu napali Teočak, već su bili napadnuti”, rekao je branilac Dragan Gotovac.

Prva dva svjedoka Tužilaštva BiH biće saslušana u maju.