Ekipa N1 u Zavodu Pazarić, evo šta je zabilježila

N1

Ne stišava se bura koju je u srijedu u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine izazvao direktor Zavoda Pazarić. Pravosnažna presuda od 100 hiljada KM na štetu Zavoda, neplanirani radovi koji prelaze 300 hiljada KM, sumnja na milionski kriminal, ovako direktor opisuje finansije institucije koju četiri mjeseca vodi. U Zavodu, ali i Parlamentu FBiH čekaju reakciju FUP-a, ali i nadležnog Tužilaštva.

Svakog četvrtka, u poslednjih petnaest godina, štićenici Zavoda Pazarić jedu isti obrok. Ista hrana za dijabetičare, srčane bolesnike, za one sa probavnim smetnjama. Pitali smo korisnike, kažu – dobro je.

“Hrana je dobra stvarno, svima bude isto,što se tiče toga, problema nema”.

“Nama valja hrana, budu makaroni, riža, pura, salama, imamo svašta”.

Jedina doktorica u Zavodu, Agnesa Hodžić Porović, kaže kako se radi na tome da se izrade novi meniji, da se obroci prilagode potrebama korisnika. Nada se da će biti više novca i za međuobroke.

“Mi nemamo mogućnost da svakodnevno svakom djetetu idu užine, tako da ne, nego samo po potrebi. Ako se potreba ukaže u smislu nekog opšteg zdravstvenog stanja, ili ako su dijabetičari, u tom smislu da”, priča Hodžić Porović.

Umjesto u poboljšanje ishrane novac se ulagao u objekte. Jedan takav izgrađen je bez građevinske dozvole, a kaže direktor Redžep Salić i bez tačne namjene. No to nije jedini problem. Salić sumnja na mnogo veći kriminal.

“Taj objekat ne služi ničemu, potrošeno je oko 300 hiljada KM, ne samo što je napravljena razlika nego je to sve bačeno. Nniko ne zna šta je svrha, da se završi to treba još 300 hiljada”, ističe direktor Zavoda Pazarić.

“Došlo je do oštećenja postojećih objekata, u smislu da je prodrla voda u one prijašnje prostorije i da je nanijela ogromnu štetu”, dodaje Fadil Kadić, moler.

I kupatila u centru se nalaze u lošem stanju. U ovim umivaonicima štićenici svako jutro peru zube, u ovoj tuš kabini se kupaju. Zbog čega su uslovi u Zavodu takvi kakvi jesu, trebalo bi da ispita FUP, Tužilaštvo i Ured za reviziju institucija FBiH. A nalazi bi na zahtjev Parlamenta FBiH trebao biti dostavljen poslanicima.

Od blizu 350 štićenika, koliko ih trenutno boravi u zavodu, njih 40 mlađe je od šest godina. Iako u nazivu institucije “Zavod za mentalno invalidnu djecu i omladinu” stoji djeca i omladina, prosjek godina u ovoj instituciji je 47.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad