Cikotić o Jedinici žandarmerije MUP-a Republike Srpske: Nisam zabrinut

Vijesti 27. sep 201908:50 > 09:36
N1

Selmo Cikotić, član Predsjedništva SDA i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, gostovao je na N1.

O jučerašnjoj vježbi na Manjači koju su izveli pripadnici Oružanih snaga BiH, Cikotić je rekao kako je to u interesu BiH ukoliko imate u vidu da je 850 pripadnika OS BiH, u okviru kojih su predstavnici sva tri naroda, te onih koji su organizovali, taj broj iznosi oko 1000.

“BiH je jedina država koje je preživjela četiri velika carstva moderne historije, preživjela je povratak u kapitalizam i zajedništvo svih naroda i to je bila osnovna katrakteristika tog hoda BiH”, komentarisao je.

CIkotić je u Novom danu komentarisao i sastanak SDA i HDZ BiH te ističe kako smatra da je na neki način SDA po završetku svog Kongresa krenula aktivnije u traženje rješenja nagomilanih pitanja te da je “prirodno da se u okviru toga traga za tim rješenjem i sa HDZ-om BiH”.

No, bez SNSD-a se ne mogu rješavati određena pitanja, no kako komentariše “zakucanost” u stavovima, kao i propali sporazum lidera, pa deklaraciju SDA a onda i smjenu Senada Bratića kao odgovor na to je rekao:

To je čitava lepeza kompleksnih pitanja. Zahtjev da se traži treći partner je nešto što je u okolnostima u kojima živimo potpuno prirodno. Dejtonskim sporazumom je definiran i koncept etničke demokratije što podrazumijeva vladavinu kodificiranog međunarodnog prava prisutnog u svim civiliziranim državama. U tom smislu traženje učešća predstavnika Republike Srpske u smislu etničke zastupljenosti je nešto što je sasvim očekivano i prirodno i mislim da i učešće SNSD-a ne isključuje mogućnost učešća i nekih drugih političkih subjekata sa prostora RS. SDA će ići u koaliciju sa svima onima koji hoće da na konstruktivan način rade na interesu BiH i svih njenih građana. I razgovor sa SNSD-om je nešto od čega se treba krenuti“, naveo je Cikotić.

No, s obzirom da SNSD neće da pristanu na ANP niti žele ići u NATO, odakle onda krenuti u takvoj situaciji, Cikotić je rekao: “Mi u svim poslovima moramo poštovati neku logiku demokratskih normi, i u tom smislu je vladavina zakona i funkciniranje sistema nešto što je elementarna pretpostavka. Ako uvedemo pravilo da nešto što smo velikom mukom dugi niz godina definirali odlukama najviših institucija, onda unosimo jedan potencijalni nered i moguću anarhiju“.

Na pitanje ko može sankcionisati takav ishod je odgovorio: “U ovom historijskom trenutku ovlasti za intervenciju u smislu nepoštovanja ovih odluka su u džepu visokog predstavnika. Anomalija je u tome jer se ovlasti ne koriste. Sudbina za funkcionisanje institucija prepuštena je domaćim institucijama. Međutim, ne možete uzeti ključne alate i reći raspolažite s tim što imate. BiH je po svojoj suštini jedno pitanje globalnog značaja, što sam i vidio tokom pregovora u Dejtonu. I danas svako ozbiljnije pitanje u BiH privuče pažnju svih globalnih aktera“.

O izjavi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da neće ostati nijemi na smjenu Senada Bratića, odnosno izjavi “da je Bratić otišao, vidjećemo gdje će oni izgubiti jednog”, Cikotić je rekao: “Mislim da je bitno primijetiti da SDA u svom odnosu prema situaciji, prema budućnosti BiH i njenih građana ima naglašen princip odgovornosti. Ako bi činila postupke metodom revanšizma, mi bismo bili u nekom ćorsokaku. Mislim da tu izjavu treba razumjeti da politički akteri moraju razumjeti da za svoje postupke moraju snositi adekvatne posljedice i mislim da će SDA naći način da to uradi, ali da ne blokira procese u BiH i da se kaže NSRS-u da je to neprimjeren i nedemokratski način pri čemu se sankcionira način mišljenja“.

Cikotić je za N1 komentarisao i postrojavanje Jedinice žandarmerije MUP-a Republike Srpske.

Drago mi je da sistem sigurnosti ima još jednu jedinicu koja je sposobna, ako je namjera da se žandarmerija koristi u funkciji sigurnosti građana RS. Ako eventualno postoje druge namjere, nisam zabrinut. Kao neko ko je učestovao u ratu, znam šta su mehanizmi rata, šta predstavlja sukob volja u ratu i šta onda jedna jedinica od nekoliko stotina ljudi može da znači“, naglasio je Cikotić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad