Sunce prkosi kiši i zahlađenju

Vijesti 14. okt 201915:57 > 19:12
N1

U jesenjskom i kišnom oktobru, jedino što nas može obradovati je - dašak ljeta. Skoro pa ljetne temperature, sunčano i toplo vrijeme, donosi meteorološki fenomen - Miholjsko ljeto. Ovo je period kada sunce prkosi kiši i zahlađenju.

Svjedoci smo bili ovog vikenda, ali i prethodnih dana da se sunce ponaša kao da je ljeto. Ovakav period i ovakav osjećaj ljeta naziva se – Miholjsko ljeto. Miholjsko ljeto je nešto čemu se svi radujemo. Ono se odnosi na povratak ljeta, kada mu nije vrijeme i odnosi se na toplo i prijatno vrijeme tokom oktobra mjeseca koji inače karakterišu kišni dani.

“Narod je, kroz narodnja predanja, povezivao takve karakteristične periode, bilo stabilnog ili manje stabilnog vremena, sa određenim blagdanima kako bi se mogao što bolje zapamtiti taj period. Upravo je to nastupilo kao Miholjsko ljeto nakon 29. septembra; duži period stabilnog sunčanog vremena sa iznadprosječnim temperaturama”, kazao je Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ-a.

Većina kaže da je ovo vrijeme kada starice na suncu mogu još zagrijati svoje kosti. U većini slavenskih jezika pojam je najčešće poznat i kao ”bablje ljeto”. U Sjevernoj Americi Indijansko, a u Bugarskoj kažu Sirotinjsko ljeto. Kako god se nazivalo, svugdje je isto – Sunce prkosi kiši i zahlađenju.

A kako Miholjsko ljeto prija građanima:
“Super! Nama starima dobro.”
“Odlično. Evo odoh piti baš kafu.”
“Fantastično. Izvrsno je. Pravo ljeto.”
“Sunce prija. Obzirom na vrijeme, koje je godišnje doba – dosta je toplo.”
“Ljepota jedna.”

A kakvo nas vrijeme očekuje naredih dana?

“Do kraja ovog mjeseca očekujemo postepenu stabilizaciju vremenskih prilika, a to govori da i dalje možemo očekivati promjenjljive vremenske prilike uz umjerenije padavine”, najavio je Krajinović.

U Miholjskom ljetu treba uživati. Temperature su više od prosjeka. Dani su sunčani i tihi i bez vjetra. Svi ti sunčani zraci obasjavaju jesenje boje. Prelamaju se žuti, crveni, narandžasti jesenji listovi. Preporuka je da i u narednim danima više vremena provodimo napolju i uživamo u preostalim sunčanim danima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad