Čelnici pokreta preživjelih žrtava rata uputili pismo Nobelovom komitetu

Vijesti 23. okt 201911:56 > 11:59
Fena/Harun Muminović

Čelnici pokreta i udruženja preživjelih žrtava i svjedoka ratnih zločina u Bosni i Hercegovini uputili su danas otvoreno pismo Nobelovom komitetu za književnost u kome su izrazili protest i najdublje razočarenje zbog odluke da Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dodijele austrijskom književniku Peteru Handkeu.

“Ovom odlukom ste grubo uvrijedili žrtve genocida, preživjele logoraše, žrtve silovanja i torture”, poručili su danas čelnici udruženja na konferenciji za medije.

Ptredsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenice i Žepe“ Kada Hotić istakla je da je genocid počinjen i tu istinu treba prihvatiti čitav svijet kao pouku da se više nikada ne ponovi, stoga su jako ogorčeni odlukom Nobelovog komiteta, a to je i pokazatelj da fašizam nikada nije nestao.

“Vi ste Handkeu dodijelili nagradu, iako ste znali da je on otvoreno podržavao i opravdao ratnu politiku Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića u periodu 1992-1995.godine”, stoji u pismu koje je danas pročitano na konferenciji za medije.

S obzirom da je Nobelova nagrada dodijeljena Handkeu, negatoru zločina, samim tim, kako je istaknuto, članovi Nobelovog komiteta zaslužuju da, kada bude obilježavanje 25.godišnjice genocida u Srebrenici, budu proglašeni personom non grata od cijelog svijeta.

“Zašto se gospodo krijete iza Petera Handkea? Mogli ste posthumno nagraditi Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića ili Adolfa Hitlera, jer je nagrada Peteru Handkeu nagrada njima i svim drugim fašistima koji su planski uništavali civilizaciju”, poručeno je u pismu.

Upućen je i zahtjev članovima Nobelovog komiteta da javno i nedvosmisleno osude stavove Petera Handkea o ratnim zločinima u BiH, kao i zahtjev da se Nobelov komitet javno pokaje zbog odluke da podrži Handkea, i na taj nači da sačuvaju vlastitu ljudski i intelektualnu čast, kao i ugled Nobelove nagrade.

“U suprotnom, Majke Srebrenice, kao potpisnice ovog pisma, svjedoče da će vaša imena iduće godine, povodom obilježavanja 25 godina genoccida u Srebrenici biti upisana na pročelju spiska negatora genocida. Inistirat ćemo da i predlagači nagrade budu na pročelju stuba srama u Srebrenici, zajedno sa vama”, poručeno je članovima Nobelovog komiteta sa današnje konferencije za medije.

Otvoreno pismo Nobelovom komitetu za književnost danas su potpisali čelnici devet udruženja: Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe, Žena-žrtva rata, Žena Podrinja, Udruženje žrtava svjedoka genocida, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća, Udruženje podorica nestalih općine Ilijaš, Savez logoraša u BiH, Organizacija porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba, Vrbanja, Kotor-Varoš, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad